Logo
  • Nieuws
  • 19 mei 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Vast een struisvogel die leidinggevende van u

Leidinggevende managers vertonen systematisch vluchtgedrag; zij ontlopen lastige verantwoordelijkheden. Er is sprake van managerial no go area’s. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van adviesbureau Berenschot en het Nederlands Centrum van Directeuren en Commissarisen (NCD). Het onderzoek wordt vandaag in het boek 'Managers zijn struisvogels' gepresenteerd.

Beeld Vast een struisvogel die leidinggevende van u

Ruim 700 NCD-leden deden mee aan de via internet gehouden enquête. Uit het onderzoek komt naar voren dat iedere manager ervaring heeft met het niet diep genoeg in de eigen organisatie durven kijken, het negeren van periodieke rapportages en onvoldoende interesse in klantrelaties. Bij één op de vijf managers leidt dit tot systematisch vermijdingsgedrag.

 

Vluchtgedrag

Van managers met een hoog vluchtgedrag delegeert 20 tot 25 procent regelmatig zaken waar hij zelf tegenop ziet. Managers die leidinggeven aan meer dan 200 medewerkers vertonen gemiddeld minder vluchtgedrag dan collega’s die kleinere organisaties aansturen. Opvallend is verder dat vluchtgedrag vaker voorkomt bij managers die minder ervaring als leidinggevende hebben.

 

Normen en waarden

De onderzoekers adviseren om leidinggevenden mede selecteren op hun vermogen om de dialoog met medewerkers en stakeholders aan te gaan. Volgens de onderzoekers bovendien het te sterk sturen op resultaat doorgeschoten en moet een sterker accent worden gelegd op leiderschap waarbinnen normen en waarden een belangrijke plaats innemen. 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.