Logo
  • Nieuws
  • 18 september 2013
  • Peter van den Hout

Top 5 HR-prioriteiten voor de komende jaren

Voor HR heeft het thema opleiding en ontwikkeling nog altijd de hoogste prioriteit, dit jaar en ook de komende twee jaar. Bij het management gaat de meeste aandacht uit naar kostenreductie, maar daar verwacht men dat in 2015 kwalititeitsverbetering bovenaan komt te staan. Dit blijkt uit het deze week verschenen onderzoeksrapport 'Ken- en stuurgetallen personeelsmanagement' van Berenschot in samenwerking met HR Strategie.

Beeld Top 5 HR-prioriteiten voor de komende jaren

Opvallend is dat duurzaam personeelsbeleid (duurzame inzetbaarheid) een thema is waarvan het belang naar verwachting in 2015 aanzienlijk zal toenemen: van een zesde plaats op de HR-agenda in 2013 naar de tweede plaats in 2015. Kanttekening is echter dat al in 2011 de verwachting was dat dit thema in prioriteit zou toenemen.

Foto: Ludwig Hoeksema (l)  van Berenschot overhandigt het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport aan auteurs Hans van der Spek, Johan van Dam en Hella Sylva

Top 5 HR-prioriteiten2013
1. Opleiding en ontwikkeling47%
2. Formatie en personeelsplanning42%
3. Flexibilisering personeelsbestand35% 
4. Arbo en ziekteverzuim33%

5. Opstellen HR-strategie

30%
Verwachting top 5 HR-prioriteiten2015
1. Opleiding en ontwikkeling47%
2. Duurzaam personeelsbeleid45%
3. Formatie en personeelsplanning36%
4. Flexibilisering personeelsbestand36%

5. Management development

32%

Management- versus HR-prioriteiten

Van de respondenten uit het onderzoek geeft 61% aan dat de belangrijkste managementprioriteit voor dit jaar kostenreductie is, gevolgd door kwaliteitsverbetering (54%) en ontwikkeling van producten en diensten (45%). Opvallend daarbij is wel dat kostenreductie als prioriteit sterk daalt voor 2015: van de eerste naar de vijfde plaats van managementprioriteiten. Reorganisaties hebben momenteel voor het management een hogere prioriteit dan men twee jaar geleden had verwacht. Pas in 2015 zal dit - naar verwachting - in belang afnemen: van 15% nu naar 6%.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.