Logo
  • Nieuws
  • 24 september 2020
  • Bron: Nextmoves

Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie

23 Procent van de organisaties in Nederland heeft geen HR-strategie. Het zijn voornamelijk de kleinere organisaties die geen HR-strategie hebben gedefinieerd. Zo heeft meer dan een kwart (27%) van de organisaties met minder dan 250 medewerkers geen HR-strategie, terwijl dit van de organisaties met meer dan 250 medewerkers slechts 9 procent is.

Beeld Ruim één op de vijf organisaties heeft geen HR-strategie

Dit blijkt uit onderzoek van Nextmoves, implementatiepartner van SAP SuccessFactors en SAP HCM, uitgevoerd onder ruim 300 HR-professionals.

Wanneer er besluitvorming plaatsvindt rondom de HR-strategie, vindt die voor 22 procent van de organisaties voornamelijk plaats op basis van de kosten. In de basis nemen de meeste organisaties (37%) besluiten over de HR-strategie met de langetermijnvisie in gedachten. Hier staat nog steeds een aanzienlijk aantal organisaties (16%) tegenover dat besluiten voor de HR-strategie ad hoc neemt. Het zijn zowel kleine als grote organisaties die het zo aanpakken.

CEO is de beslisser

Als de HR-strategie wordt opgesteld, doen Nederlandse organisaties dit voornamelijk voor de middellange termijn. Zo geeft 44 procent aan dat er een strategie is uitgezet voor tussen de 1 en 5 jaar. De beslissingen rondom de HR-strategie worden in de helft van de organisaties (49%) genomen door de CEO. Bij slechts 17 procent van de organisaties is het de CHRO die bepaalt.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.