Logo
  • Nieuws
  • 10 december 2009
  • Mariel Hovemann

Personeelsplanning: staat het al bij u op de agenda?

Het zal u niet verbazen: de economische crisis en de gevolgen ervan bepalen momenteel in hoge mate de HR-agenda. Maar ook een thema als personeelsplanning staat hoog op de HR-agenda, zo blijkt uit onderzoek van Capgemini naar de HR-prioriteiten voor 2010.

Beeld Personeelsplanning: staat het al bij u op de agenda?

Hoewel de economische crisis nog duidelijk zijn sporen nalaat, doemen de contouren van nieuwe HR-uitdagingen langzaamaan op. Strategische personeelsplanning lijkt in de toekomst nog belangrijker te worden.

 

Strategische personeelsplanning

"Juist nu kan HR zijn waarde bewijzen," stelt Edwin van Houten, adjunct-directeur HR bij de IND. "We moeten krimpen en tegelijkertijd de diversiteit van de organisatie in het oog houden. Kortom strategische personeelsplanning, een onderwerp waarop HR bij uitstek zou moeten excelleren."

 

Drie ontwikkelfasen

In de ontwikkeling van strategische personeelsplanning zien we drie ontwikkelfasen. In de eerste fase is strategische personeelsplanning sterk gericht op het zo goed mogelijk voorspellen van de toekomst. De tweede fase is een relatief nieuwe ontwikkeling en gestoeld op het scenariodenken. De derde fase in de ontwikkeling van strategische personeelsplanning is gericht op het werkelijk wendbaar maken van de organisatie. In deze benadering maakt de organisatie gebruik van business intelligence om alle mogelijke opties in kaart te brengen. In tegenstelling tot scenariodenken leiden meerdere toekomstbeelden tot een mogelijke uitkomst.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.