Logo
  • Nieuws
  • 13 juni 2008
  • Mariel Hovemann

Ontzie de oudere werknemer niet

Oudere werknemers blijven competent door dagelijks te leren en niet door af en toe kennis en vaardigheden bij te spijkeren. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Competent blijven werken in latere loopbaanfasen’ van Isolde van Roekel – Kolkhuis Tanke, gepromoveerd aan de Nyenrode Business Universiteit.

Beeld Ontzie de oudere werknemer niet

Volgens Van Roekel ligt het antwoord op de vraag “Hoe kunnen we van de meerwaarde van oudere werknemers profiteren en voorkomen dat ze een molensteen om de nek worden?” in een leven lang leren. En dan niet af en toe bestaande kennis en vaardigheden opfrissen maar leren op de werkplek door grenzen te verleggen zo blijkt uit het onderzoek. Oudere werknemers zijn dat echter niet gewend. Zij worden op het werk vaak ontzien en doen dingen waar ze bewezen goed in zijn. Om mee te gaan met veranderingen en competent te blijven, is het echter belangrijk om jezelf te blijven uitdagen.

 

Van Roekel pleit er dan ook voor de bestaande patronen te doorbreken en het werk anders te organiseren. “s Nachts wakker liggen vanwege onzekerheden is niet per definitie erg. Integendeel, het kan juist zelfreflectie stimuleren.”

 

In het komende nummer van HRpraktijk Magazine worden alle vooroordelen over vergrijzing weerlegd. Neem nu een gratis abonnement op dit praktische vakblad.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.