Logo
  • Nieuws
  • 8 februari 2008
  • Mariel Hovemann

‘Maak van doorwerken een recht’

De Regiegroep GrijsWerkt heeft enkele aanbevelingen gepresenteerd om meer mensen langer aan het werk te houden. Bijvoorbeeld door de AOW-leeftijd met een maand per jaar te verhogen en mensen het recht te geven na hun 65ste te blijven werken.

Beeld ‘Maak van doorwerken een recht’

GrijsWerkt wil de arbeidsparticipatie in 2016 op 80 procent hebben. Deze is nu 73 procent. Naast de verhoging van de AOW-leeftijd en een recht op doorwerken, denkt de regiegroep aan een verbod op ontzieregelingen en een beperking van de mogelijkheden om de levensloopregeling. En om doorwerken aantrekkelijk te maken zijn cao’s met afspraken over leeftijdsbewust personeelsbeleid volgens de regiegroep noodzakelijk.

 

Gemiste kans

Volgens het CNV overschaduwen ineffectieve en negatieve maatregelen het rapport. Zij kunnen zich alleen vinden in de maatregelingen op het gebied van scholing van ouderen en beloning van goede voorbeelden.

 

Vakcentrale FNV kan zich helemaal niet in de aanbevelingen vinden en vindt ze bij monde van voorzitter Agnes Jongerius zelfs ‘schandalig’.‘We zijn in Nederland al jaren bezig op een verantwoorde manier over te schakelen naar moderne systemen van vrijwillige pensionering, deeltijdpensioen, vrijwillig doorwerken na je 65e. Maar de grote bottleneck is dat 55-plussers niet meer aan de bak komen. Vanaf je 45e loopt de kans om ander werk te vinden enorm terug. De commissie Nijpels had moeten bevorderen dat bedrijven hun deuren open zetten voor oudere werkzoekende werknemers. Een gemiste kans.’

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.