Logo
  • Opinie
  • 7 januari 2016

Leer moeders de boel op orde te houden… Weten hoe?

Mijn eerste reactie bij het teruglezen van de titel is. Wiens verantwoordelijkheid is dat? Moeten we nu echt als werkgever die moeders leren hoe ze werk en privé goed kunnen afstemmen?

Mijn antwoord is… Nee en Ja!

NEE- Je hoeft dat als werkgever niet zelf te doen, niet persoonlijk
JA- Je hebt er baat bij als moeders de juiste afstemming hebben gevonden en dus is het slim het aanleren van die afstemming te faciliteren. Toch?

Belangrijkste vraag van moeders (in topfuncties) is: hoe krijg ik dat jongleren onder de knie?
Mijn vraag aan de werkgever zou direct zijn.. wil je deze moeder een antwoord geven op haar belangrijkste vraag? Ik denk dat het slim is om dat te doen. Het kan alleen maar win-win opleveren. En de investering hoeft niet eens heel groot te zijn.

Vind je het interessant te weten hoe een moeder die juiste afstemming tussen werk en privé kan vinden? Er zijn een aantal strategieën die ze kan volgen:

Jongleren

Alle ballen in de lucht houden. Dat is een mogelijkheid en et is ook heel hard werken.
Houd in de gaten: slaapgebrek, irritaties thuis en op het werk, gevoel van onmacht (die ballen blijven maar gaan), depressie, overspannenheid, burn-out

Afwisselen

Afwisselend gefocust zijn op carrière en perioden van niet-werken (bijvoorbeeld een sabbatical) om opnieuw energie op te doen. Laat de carrière in een stijgende lijn lopen en bouw plateaus in, dan houd de moeder het het langst vol. Houd in de gaten: financiële planning, netwerken, bijscholing van vaardigheden. Dit vereist flexibel karakter en een flexibel gezin

Uitbesteden

Toewijding aan loopbaan en activiteiten die je voorkeur hebben. Uitbesteding van koken, boodschappen doen, huishouden, bijles geven etc. Houd in de gaten: ruim voldoende geld of brede kring van bereidwillige familie/vrienden, minder geschikt voor perfectionist, die wil nl alles zelf doen of veel controle blijven houden, en dat kan niet als je deze strategie goed wil toepassen

Bundelen

Activiteiten combineren, bespaart tijd en soms ook geld. Voorbeeld: naar de sportschool samen met goede vriendin om bij te praten. Houd in de gaten: secuur afstemmen van zakelijke en persoonlijke afspraken, risico van multitasken (wat niet werkt) in plaats van multipurposen, plannen en structuur kan de spontaniteit belemmeren. Geschikt voor creatieve moeders die de mogelijkheden van bundelen inzien

Techflexing

Digitale techniek (onder meer smartphone en tablet) maakt online werken mogelijk, bespaart (reis)tijd. Houd in de gaten: 24/7 bereikbaar; onduidelijke afbakening van werkdag, gemis aan sociale interactie. Past niet in iedere functie maar kan vaak goed werken (zeker als de techflexing een deel van de werktijd omvat)

Simplificeren

Geen snelle carrière, meer rust, meer familie, waardering van kleine dingen in het leven.
Houd in de gaten: vereist wilskracht en steun van omgeving, noodzaak tot herdefiniëring van succes, eentonigheid, blijf het carrièrepad in de gaten houden. Past bij moeders die rust kunnen en willen nemen tbv het gezin. De carrière staat niet stil maar gaat langzamer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.