Logo
  • Nieuws
  • 5 mei 2008
  • Lonneke Gillissen

HR nog steeds geen strategische partner

Wereldwijd wordt het als een probleem ervaren nieuwe werknemers aan te trekken en te behouden. Dit is althans de mening van negen van de tien topmanagers. Opvallend genoeg houden CEO’s de werving, selectie en binding in eigen hand en wordt de HR hier nauwelijks bij betrokken.

Beeld HR nog steeds geen strategische partner

Europa doet er alles aan om de Verenigde Staten bij te houden op het gebied van productiviteit, reactiesnelheid en innovatie. Maar ook dit land wordt bedreigd door opkomende economieën. In een onderzoek concludeert PricewaterhouseCoopers dat Azië, Midden- en Oost Europa, Brazilië, Indonesië, Turkije en Mexico bezig zijn aan een opkomst die het gehele zakelijke wereldtoneel zal veranderen.

 

PricewaterhouseCoopers deed onderzoek naar de vraag waarom HR niet meer doet om het eigen bedrijf te helpen. Hieruit kwam naar voren dat uit niks blijkt dat HR haar aanwezigheid of profilering op bestuursniveau heeft opgeschroefd. PricewaterhouseCoopers stelt daarop dat de toekomst van HR zal afhangen van het feit of ze zich als strategische partner van hoog niveau kan profileren. Een verbazingwekkend resultaat, aangezien HR zich er jarenlang op voor heeft laten staan dat daar de toekomst van de afdeling ligt.

 

Wereldwijd stellen CEO’s bovendien dat werknemers als topprioriteit moeten worden beschouwd en dat in hen de meeste tijd moet worden gestoken. Dit leidt echter niet toe dat HR ook aan belang wint. Integendeel zelfs: steeds meer topmanagers nemen personeelszaken in eigen hand. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat slechts 43 procent van de ondervraagde CEO’s van mening is dat hun afdeling HR de noodzakelijke veranderingen om talent binnen te halen aan kan.

 

In het verlengde hiervan is het zo dat bij veel bedrijven de kosten van de HR-afdeling niet regelmatig worden bekeken. En bij minder dan de helft meet de HR-afdeling haar prestaties op meer dan drie indicatoren. Terwijl ken- en stuurgetallen belangrijk inzicht geven in HR-processen is de bijdrage van HR dus niet zichtbaar. Hoe uw HR de kinderstoel kan verruilen voor de directiezetel, leert u op de HRPraktijk Dag 2008. In een duo-presentatie van Herry Portier en Robert Verbaan van ADP ontdekt u hoe u met Performance Management de toegevoegde warde van de HR-afdeling kunt baseren op harde cijfers.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.