Logo
  • Nieuws
  • 14 september 2009
  • Manon Schuttrups

GroenLinks wil wettelijk recht op thuiswerken

Tweede Kamerleden Ineke van Gent en Kees Vendrik van GroenLinks vinden dat meer kantoorpersoneel recht op thuiswerken heeft. Zij stellen dit naar aanleiding van een onderzoek, dat zij onder bijna 750 werkenden lieten uitvoeren en op dinsdag 8 september jl publiceerden. Begin 2009 kondigden beide politici een initiatiefwetsvoorstel aan om werknemers één dag in de week een recht op thuiswerken te geven.

Beeld GroenLinks wil wettelijk recht op thuiswerken

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer de helft van het kantoorpersoneel weleens thuis werkt. Ongeveer een op de drie heeft een vaste dag dat hij of zij thuis aan telewerken doet.

GroenLinks vindt dat werkgevers thuiswerken alleen mogen weigeren, als een zwaarwegend belang van het bedrijf dit onmogelijk maakt. Volgens de oppositiepartij moet het afgelopen zijn met de vrijblijvendheid.

 

Thuiswerken afdwingen

Van de ondervraagden in het onderzoek zegt 43 procent dat hun baas geen toestemming geeft voor thuiswerken. Verder blijken mannen en hoger opgeleide werknemers vaker aan telewerken te doen dan vrouwen en lager geschoolden. Daaruit concludeert Van Gent dat ‘goedgebekte, hoogopgeleide mannen’ vaker de mogelijkheid tot thuiswerken voor elkaar te krijgen. Volgens Van Gent blijkt uit de verhalen, dat lageropgeleiden veel vaker nul op het rekest krijgen. ‘Juist daarom zou het goed zijn, als zij iets in handen krijgen om de mogelijkheid tot thuiswerken af te dwingen’, vindt hij.

 

Tip

De overheid stimuleert telewerken met een verruimde vaste vergoeding van de kosten voor het woon-werkverkeer. De regeling ging op 1 januari 2009 in//>. De vaste vrije kostenvergoeding voor het woon-werkverkeer mag worden verstrekt, als de werknemer (op fulltime basis werkzaam) in het kalenderjaar ten minste op 128 dagen naar een vaste plaats van werkzaamheden reist. De telewerkregeling kent een vrijstelling voor de inrichting van een thuiswerkplek.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.