Logo
  • Opinie
  • 15 september 2015

Gebrek aan motivatie na vakantie?

Begin September kopt nu.nl “Helft Nederlanders heeft dip na vakantie”. Het artikel laat weten dat 46% van de Nederlanders na de vakantie met tegenzin naar het werk gaat. Hoe voorkom je dat? Hier volgen de tips, voor jezelf te gebruiken of om door te geven aan je medewerkers:Neem genoeg rust, beweeg en ga naar buiten, zet doelen en maak een to-do lijst, vertel jezelf waarom je werkt en verander iets.

1. Neem genoeg rust

Dit klinkt misschien vreemd omdat de vakantie toch juist is om uit te rusten. Ik weet niet hoe het bij u zit, maar onze vakanties zijn niet echt ontspannend. We ondernemen heel wat. Omdat we normaal een zittend beroep hebben, vraagt dat fysiek behoorlijk wat van je! Ook kost het mentale energie om nieuwe indrukken te verwerken, een ander ritme aan te leren en weer af te leren en misschien is er ook nog sprake van een jetlag. Kortom: zorg na de vakantie voor genoeg rust. Ga op tijd naar bed of doe een dutje tussendoor.

2. Beweeg en ga naar buiten

De meeste mensen bewegen op vakantie meer en zijn meer in de buitenlucht dan normaal. Dat is hartstikke gezond. Een dergelijke gezonde gewoonte mist je lijf als je daar mee ophoudt. Hou deze goede gewoontes vast want het is gezond en prettig. Gebruik de lunch voor een wandeling, neem de trap in plaats van de lift, pak de fiets wat vaker in plaats van de auto.

3. Zet doelen, maak een to-do lijst

Natuurlijk zijn alle time management tips handig maar na een vakantie zijn er twee tips die erg goed werken: Zet doelen en Maak een to-do lijst. Het zetten van doelen plaats de dingen die je doet in perspectief, ze worden betekenisvol. Een to-do lijst helpt in beweging komen en dingen bereiken.

4. Vertel jezelf waarom je werkt

We zijn geneigd om positieve gedachte weinig aandacht te geven terwijl ze er wel zijn en goed zijn voor onze gezondheid. Aandacht geven aan positieve emoties maakt gelukkiger. Vertel daarom tegen jezelf waarom je werkt: je helpt anderen, je verdient er geld mee, je hebt leuke collega’s, je ontwikkelt jezelf, je vindt het onderwerp erg interessant et cetera. Herhaal dit elke dag 10 keer.

5. Verander iets

Als bovenstaande niet voldoende is om je motivatie op te krikken, dan geeft je werk je misschien niet meer zo veel voldoening. Er zijn 3 elementen die van belang zijn om plezier in je werk te kunnen ervaren en dat zijn: Uitdaging, Ruimte en Betrokkenheid. Als één van deze zaken niet of onvoldoende aanwezig is moet je dat aanpakken.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.