Logo
  • Nieuws
  • 26 mei 2008
  • Peter van den Hout

Digitalisering belangrijkste trend op werkvloer

De toenemende digitalisering is verreweg de belangrijkste trend die het (werkende) leven de afgelopen vijf jaar heeft beïnvloed. En die invloed zal de komende jaren nog  zeker aanhouden. Dat blijkt uit een online peiling waaraan onlangs meer dan 500 personeelsfunctionarissen uit het HRpraktijk Panel hebben deelgenomen.

Beeld Digitalisering belangrijkste trend op werkvloer

Ruim acht op de tien respondenten geeft aan dat de digitalisering van de samenleving de organisatie het meest ingrijpend heeft veranderd, en 41 procent verwacht dat de invloed van deze trend ook de komende vijf jaar van grote invloed zal blijven. Doel van het online onderzoek was om te bepalen in hoeverre zeven megatrends in de samenleving van invloed zijn op de werkvloer en op het personeelsbeleid in het bijzonder.

 

Zeven megatrends
In grote lijnen worden mensen en organisaties de komende vijf jaar digitaler, grenzelozer, pluriformer, onzekerder, verantwoordelijker, vitaler en ondernemender. Dit schreven Hans van der Heijden en Saliha Bochhah in het boek De WERKelijkheid van morgen, dat twee jaar terug verscheen. De grote invloed van deze zeven megatrends op HR worden door de recente peiling onder het HRpraktijk Panel bevestigd.

 

“De digitalisering wordt zo vaak genoemd, omdat zij elke dag voelbaar en zichtbaar is,” aldus Hans van der Heijden, hoofd Arbeidsvoorwaarden & Regelingen bij Rabobank Nederland. “Daarnaast is de digitalisering voor de HR-functionaris zelf heel tastbaar. Ik beschouw deze trend als de moeder van alle trends. Hij beïnvloedt en jaagt de andere trends aan. En daarvan is het eind nog niet in zicht.”

 

Sociale netwerken
Dat de digitalisering nog niet over zijn hoogtepunt heen is, verwacht ook Willem Raymakers, partner van HR-dienstverlener RaymakersvanderBruggen. “We kunnen nog niet overzien wat online sociale netwerken zoals LinkedIn voor consequenties gaan hebben. En er gaan dingen komen waar we nu nog niets van weten.”

 

Wilt u ook uw mening en ervaringen op P&O-gebied met vakgenoten delen? Meld u dan aan voor het HRpraktijk Panel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.