Logo
  • Opinie
  • 21 maart 2019

De impact van HR: neem positie en pak regie

Ondanks alle ontwikkelingen in het vakgebied, is de rol van HR in veel organisaties nog steeds beperkt. Zelfs met meer digitalisering, Agile werken en beter gebruik van HR Analytics lukt het HR vaak niet om echt impact te hebben. Hoe komt dit toch en wat kan HR doen om dit te veranderen?

Alweer bijna 20 jaar geleden was ik als manager verantwoordelijk voor Virgin Retail, toen we werden overgenomen door Free Record Shop. Vanuit Free Record shop kreeg ik het aanbod om de overstap te maken naar HR. Hoewel ik niet direct enthousiast werd van dit idee, besloot ik het toch een kans te geven. En zo begon mijn HR- avontuur. Na 10 mooie jaren als HR-manager bij Free Record Shop was het tijd voor wat anders. Ik werd gevraagd voor een tijdelijke opdracht als HR-projectmanager en vervolgens voor een rol als interim HR-manager. Na deze mooie opdrachten koos ik toch weer voor een vast dienstverband als HR-manager, dit keer bij NS Retail.

De rol van HR

Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon; ik realiseerde me dat ik uitdagende opdrachten op HR-gebied het allerleukst vind. En zo maakte ik binnen NS de overstap naar de rol van HR-programmamanager. Na grote en uitdagende programma’s bij NS Stations en NS IT, waagde ik de sprong naar buiten. Vanuit Bonte Bij doe ik nu als HR-project-/-verandermanager opdrachten in verschillende organisaties, een afwisselende rol die mij zeer goed bevalt. Wat mij door de jaren heen is opgevallen in mijn HR-avontuur, is dat de rol van HR onverminderd onderwerp van gesprek is. Het gaat al jaren over HR als business partner, over HR in de board en over de noodzaak voor HR om te digitaliseren. En de rol van HR blijft onderwerp van gesprek, of het nu gaat over Agile HR of over het handelen vanuit de ‘employee journey’ of juist vanuit HR Analytics.

Waarom gaat het na al die jaren nog steeds over de rol van HR? Dit komt omdat HR in veel organisaties nog steeds geen echte impact heeft. Het vergroten van de impact van HR is dan ook de kern van veel van mijn opdrachten. En dat gaat niet over het volgen van HR-trends en -hypes, dat gaat over de manier waarop HR positie neemt en regie pakt. Niet alleen vanuit de eigen HR-expertise, maar vooral vanuit een duidelijk beeld van wat de organisatie écht nodig heeft.

Echt leveren

Impact van HR begint met het in kaart brengen en in gesprek komen met de belangrijkste stakeholders in de organisatie: wie hebben er invloed en wie neemt de besluiten? En wat zijn de uitdagingen waarvan deze stakeholders wakker liggen: wat zijn in hun ogen de belangrijkste HR-prioriteiten? Als HR dit in kaart heeft, dan volgt de stap van het formuleren van concrete doelen en een duidelijke opdracht. Niet vanuit de HR-koker, maar samen met de stakeholder die het meeste belang heeft bij het resultaat.

In de workshops en trainingen die ik geef, leer ik HR-professionals methodieken vanuit HR projectmanagement en -verandermanagement. Deze methodieken helpen hen niet alleen om hun opdracht scherp te krijgen, maar ook om concrete resultaten te bereiken. Zodat HR niet alleen snapt wat er moet gebeuren, maar ook echt levert. Op die manier lukt het gelukkig steeds vaker om vanuit HR echt impact te maken.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.