Logo
  • Nieuws
  • 4 mei 2010
  • Peter van den Hout

Binden en boeien is passé, lang leve verbinden!

“We stevenen af op een netwerk van netwerken, dat is de grootste verandering op de werkvloer de komende tijd. De vaste kern blijft behouden en de medewerkers die daartoe behoren moet je als werkgever zien te verbinden met de organisatiewaarden. Het gaat dus niet zozeer om binden en boeien, maar om verbinden.” Aldus professor Rob Vinke tijdens de afgelopen HRpraktijk Dag.

Beeld Binden en boeien is passé, lang leve verbinden!

Hoe verbind je deze mensen aan je organisatie? “Bied perspectief en keuzevrijheid in contracten,” vertelt Vinke. “En leg de nadruk op waar medewerkers echt goed in zijn, niet op hun mindere kanten. Maak van een 8 een 9, niet van een 5 een 6-.”

 

Vertragende factoren

Veranderprocessen in organisaties worden momenteel gefrustreerd door diverse vertragende factoren. Vinke: “Met name vakbonden, de overheid en het onderwijs zijn een rem op verandering. Op een denkbeeldige snelweg rijden bedrijven 160 km/h, terwijl de vakbonden nog op 50 zitten.”

 

Vinke verwijst hiermee naar de zogenoemde paradox van snelheden uit het boek Revolutionary Wealth van de Amerikaanse publicist Alvin Toffler. Naast de overheid (40 km/h) en het onderwijs (15 km/h) halen ook internationale instituties, politieke structuren en juridische systemen flink de vaart uit veranderprocessen.

 

Rob Vinke is een van de docenten van de Leergang Bedrijfskunde voor HR-managers. Meer informatie en aanmelden

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.