Logo
  • Nieuws
  • 2 april 2008
  • Peter van den Hout

Belastingdienst houdt personeel goed vast ondanks imagoproblemen

Hoewel de Belastingdienst de laatste tijd regelmatig in zwaar weer verkeert, is het werkgeversimago nog altijd goed voor voldoende instroom. “Verloop hebben we hier nauwelijks,” aldus directeur-generaal Jenny Thunnissen in een interview in de nieuwe editie van HR Strategie.

Beeld Belastingdienst houdt personeel goed vast ondanks imagoproblemen

De afgelopen jaren heeft de Belastingdienst meermalen onder vuur gelegen, met 2007 als rampjaar. En eerder dit jaar nog bleken ruim 700.000 digitale aangiften onbruikbaar. Op de instroom van medewerkers lijkt dit alles weinig effect te hebben. “Tot nu hebben we nog geen problemen met werven, behalve bij de echte accountants,” vertelt Thunnissen. “Die krijgen we echt niet binnen. Gewoon nul! Daarvoor werven we de mensen nu al bij het vwo en bij hbo-opleidingen voor onze duale leertrajecten. Verloop hebben we in de rest van de organisatie nauwelijks. Van de mensen die eenmaal binnen zijn blijven veruit de meesten tot hun pensioen.”

 

Heel veel mannen
Volgens Thunnissen staat diversiteit momenteel met stip bovenaan als HR-doelstelling van de Belastingdienst. “We hebben nog steeds heel veel mannen. Wij vrouwen kunnen daar weer aanvullend op zijn. En omdat ook wij onze beperkingen hebben, is een mix het allerbeste. Verder eist de samenleving diversiteit. We zijn tenslotte onderdeel van de samenleving en je organisatie moet een afspiegeling daarvan zijn.”

Beloningsverschillen
De baas van de Belastingdienst is overigens niet van plan om de salarissen aan te passen om jonge talenten aan te trekken. “De echte beloningsverschillen zitten alleen bij de top. Onze fiscalisten kunnen bij de belastingadviseurs van deze wereld echt veel meer verdienen. En dat verschil is zo groot, dat krijg je niet bijgepast. Dat moet je accepteren. Bovendien gaat Mevrouw Ter Horst daarover. Dat kan ik niet beïnvloeden en dat ga ik dus ook niet doen. Dat is zinloos.”

Het complete interview met Jenny Thunnissen kunt u lezen in HR Strategie

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.