Logo
  • Nieuws
  • 2 maart 2012
  • Mariel Hovemann

Bedrijfsleven investeert minder in kennis

Door de economische crisis investeerden Nederlandse bedrijven in 2009 minder in kennis dan een jaar eerder. In 2010 herstelde de economie zich weer, maar dat had geen effect op de kennisinvesteringen. Bedrijven gaven evenveel aan kennis uit als in 2009 zo blijkt uit cijfers van het CBS. Het belang van de kennisinvesteringen is hierdoor verder teruggelopen.

Beeld Bedrijfsleven investeert minder in kennis

In 2010 investeerde het Nederlandse bedrijfsleven bijna 44 miljard euro in kennis. Dat is ongeveer 50 procent van alle investeringen door Nederlandse bedrijven. Investeringen in organisatiestructuren en merknamen namen van de kennisuitgaven ruim de helft in beslag. In 2009 investeerden hetzelfde in kennis. Dit terwijl de overige investeringen in 2010 ongeveer 0,5 procent lager waren dan in 2009.

 

Bedrijfsopleidingen

Het aandeel van de kennisinvesteringen in het bruto binnenlands product (bbp) is de afgelopen tien jaar afgenomen tot 7,4 procent. Hiermee is het aandeel weer terug op het niveau van 1990. Dit geldt niet voor alle kennisinvesteringen. Het aandeel van de software-investeringen is bijvoorbeeld gelijk gebleven (1,3 procent van het bbp). Evenals de investeringen in bedrijfsopleidingen (0,8 procent van het bbp).

De raming voor de eerste helft van 2011 laat zien dat de groei van kennisinvesteringen nog steeds achterblijft bij de groei van het bbp.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.