Logo
  • Achtergrond
  • 8 augustus 2014
  • Peter Runhaar. Foto: Ton Hendriks
Exclusief artikel

Zelfsturing: ‘Je moet geloven in de waarde van de mensen’

“Als je je mensen centraal stelt, ze er echt bij betrekt en het bedrijf een stukje van hun maakt, dan wórdt het uiteindelijk ook van hun”. Een interview met René Kesselaar, die in de oerconservatieve bouwwereld koos voor een radicaal nieuwe aanpak.
Beeld Zelfsturing: ‘Je moet geloven in de waarde van de mensen’

“Ik ben hier nooit. Het is dat ik een afspraak met jou heb vandaag, anders was ik vandaag niet op het bedrijf geweest. Kijk, mijn agenda voor volgende week is helemaal leeg. Ik hoef hier ook niet te zijn. Ik heb een goede accountant, iemand die met zijn eigen groep de renovaties regelt, en iemand die de nieuwbouwprojecten regelt. We kunnen financieel sturen, we hebben een filosofie en we hebben doelstellingen. Moet ik hier dan nog constant rondlopen en zeggen dat iets niet mag of dat iets niet kan? Ik denk regelmatig ‘Wat moet ik hier nog?’. De mensen regelen alles zelf.” Zelfsturender zul je het in Nederland niet vaak aantreffen. Aan het woord is René Kesselaar, een joviale Noord-Hollander die als gevolg van zijn onconventionele opvattingen al Vpro’s Tegenlicht haalde, gastredacteur was van Cobouw en aan tafel zat met Maxime Verhagen. Kortom: het verhaal van Kesselaar, directeur van bouwbedrijf Kesselaar en Zn. In Alkmaar, spreekt aan.
Hoe het allemaal begonnen is? René Kesselaar: “Ik heb altijd een eenvoudig uitgangspunt gehad: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden. Ik werkte vroeger in opdracht van aannemers. Zelf had ik 35 metselaars en 10 voegers in dienst. Dat was mijn wereld. Ik was afhankelijk van het ego van de aannemer waarvoor we werkten. We werden schofterig behandeld. Soms hoorde je een dag van tevoren dat een klus niet doorging, moest je een paar dagen later alsnog opdraven en je helemaal uit de naad werken om de planning te halen.  En dan zei die aannemer na afloop: ‘Dat ging niet zo goed Kesselaar, de volgende klus moet je voor 5 procent minder doen.’ Je voelde je totaal machteloos.

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.