Logo
  • Achtergrond
  • 14 februari 2014
  • Peter Runhaar. Foto: Ton Hendriks
Exclusief artikel

Zelfsturing: een Semleriaans bedrijf in Brabant

Op dit moment staan de ideeën va de onconventionele Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler sterk in de aandacht. In Nederland zijn verschillende bedrijven die je ‘Semleriaans’ zou kunnen noemen. Semlerianen denken in vertrouwen en niet in controle. Zelfsturende teams komen in plaats van hiërarchische organisatiemodellen. Een interview met Henny de Haas van Hoppenbrouwers Elektrotechniek in Udenhout.
Beeld Zelfsturing: een Semleriaans bedrijf in Brabant

“Ik ben altijd allergisch geweest voor een cultuur waar mensen steeds om toestemming moeten vragen. Zeker als het om hun eigen werk gaat weten mensen meestal 100 keer beter wat ze moeten doen dan hun managers. Daarom werken wij niet meer met managers. In onze organisatie staan teams centraal. We spreken bewust van teams, en niet van afdelingen. Want een team impliceert een verbinding, dat je samen iets wilt bereiken. Het team is bij ons een soort heiligdom. Zoals bij het CDA het gezin de hoeksteen van de samenleving is, zo is bij ons het team de hoeksteen van het bedrijf. Een team mag ook nooit te groot of te log zijn. Dingen die bij andere organisaties hoger in de hiërarchie zitten worden bij ons op teamniveau bepaald. Iedereen is tekenbevoegd, ze mogen alles doen en ze bepalen zelf de grens. Ik zeg altijd: overleg met diegene die jou het meest helpt om de dingen goed voor elkaar te krijgen. Het is toch een raar idee dat bedrijven allemaal facturen laten klaar leggen en dat iemand hoger in de organisatie dan al die facturen moet aftekenen? Wat is nou je waarde als je alleen maar die handtekening hoeft te zetten? Waarom laat je die medewerker de factuur niet goedkeuren? Mensen zijn supergoed in staat om de dingen zelf op te lossen. Hoe komt het dat mensen in organisaties overal toestemming voor vragen? Dat zit in het systeem! Dat is ze aangeleerd door de leiding.

‘Dat regelen ze zelf’

Nog een voorbeeld: vakanties. Niemand hoeft aan mij vakantiedagen te vragen. Dat regelen ze zelf. Of neem de werktijden: als iemand 20 uur werkt en woensdagmiddag thuis wil blijven? Laat hem of haar dat vooral doen. De mensen regelen dat gewoon.

Verder lezen?

U kunt dit artikel helemaal lezen als u bent geregistreerd en ingelogd.

Gratis registreren

Krijg toegang tot exclusieve content
Registreren

Inloggen

Log in met uw e-mailadres en wachtwoord
Inloggen

Producttips

Ook interessant

Best practices in HR
In dit rapport hebben we 21 HR-best practices voor u verzameld, die het hele spectrum van de HR-portfolio bestrijken.

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.