Logo
  • Achtergrond
  • 12 mei 2021
  • -

Rollen en competenties van HR: 6 competentiedomeinen

De rol van de HR-adviseur verandert. In sommige gevallen tot HR Business Partner die diverse strategische competenties moet hebben. En in andere gevallen misschien meer specialisatie zal vragen. Hoe kun je een goede keuze maken die past bij de ontwikkeling van de organisatie? Om enig gevoel te geven wat er in het competentieveld nodig is en welke keuzes je daarin kunt maken, is het model van Ulrich met 6 competentiedomeinen een goede houvast.

Beeld Rollen en competenties van HR: 6 competentiedomeinen

Als belangrijkste punt geeft Ulrich aan dat je als HR-adviseur in staat moet zijn om naar buiten te kijken. Om de vertaalslag naar de organisatie te kunnen maken en daar de juiste adviezen op te kunnen baseren.

Het andere centrale punt in dit model is dat je in staat bent een vertrouwensrelatie op te bouwen met het management.

     1.Strategische vormgever (Strategic positioner):
     Speelt in op veranderende omstandigheden en begrijpt de impact daarvan op talent, cultuur en leiderschap.

     2.Geloofwaardig activist (credible activist):
     Bouwt vertrouwensrelatie op en heeft een heldere visie op hoe een organisatie beter kan presteren.

Naast deze twee competenties geeft Ulrich nog vier andere accenten aan in de competentiedomeinen die van belang zijn voor de rol van HR in een moderne organisatie.

     3.Bekwaamheid-opbouwer (capability builder):
     Definieert, monitort en creëert de bekwaamheden binnen de organisatie die nodig zijn voor duurzaam organisatiesucces.

     4.Veranderkampioen (change champion):
     Zet en houdt op ieder niveau binnen de organisatie veranderingen in gang.

     5.HR-innovator en integreerder (HR innovator and integrator):
     Zoekt nieuwe manieren om HR uit te voeren en integreert die praktijken.

     6.Voorstander van technologie (technology proponent):
     Gebruikt technologie om efficiënter te werken, om medewerkers met elkaar te verbinden en streeft naar acceptatie van nieuwe communicatiekanalen.

Welke verschillende rollen kan HR vervullen? En welke competenties horen daarbij? In deze video behandelt Bas Oerlemans, docent Live online masterclass Word HR Business Partner met impact, de verschillende rollen en HR-competenties op basis van het model van Dave Ulrich.

 

HR Academy - Kennis op niveau! HR Academy is er speciaal voor HR-professionals en functionarissen met personeelsverantwoordelijkheid. Want we hebben ons helemaal gespecialiseerd in kennisopleidingen op het gebied van human resources management. We weten hoe breed dat speelveld is en we kennen de veelheid aan onderwerpen waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarom helpt HR Academy je om in jouw dagelijkse praktijk effectief te zijn en te groeien in je vak. Daarvoor bieden we je hoogwaardige opleidingen om je kennis op niveau te brengen én te houden. Van wet- en regelgeving tot strategie en beleid.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.