Logo
  • Partnerbijdrage
  • Achtergrond
  • 14 maart 2023
  • Arbo Unie

Aandacht voor verantwoord ondernemen: top 3 MVO-thema's

Wat vind jij een belangrijk MVO-thema voor Arbo Unie? In november 2022 nodigden we klanten uit om hun mening via een korte vragenlijst te geven. En zo mee te denken over hoe wij invulling geven aan dit brede onderwerp. We delen graag met je wat hier uitgekomen is, en wat wij hiermee doen.

Beeld Aandacht voor verantwoord ondernemen: top 3 MVO-thema's

Directe aanleiding voor de peiling was het klanttevredenheidsonderzoek van Arbo Unie. “Hierin vragen we klanten ook hoe belangrijk ze het vinden dat wij maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vertelt Joy Diekmeijer, programma- en MVO-manager bij Arbo Unie. “Bij de laatste meting vulde 52% van de respondenten ‘zeer belangrijk’ in en nog eens 45% ‘belangrijk’. Mooi om te zien dat organisaties er dus aan hechten dat ze samenwerken met een arbodienst die MVO hoog op de agenda heeft. En het motiveert ons ook om op volle kracht door te gaan met onze inspanningen op dit vlak. Op de MVO Prestatieladder staan we inmiddels op niveau 4, het een-na-hoogste niveau. In de branche lopen we hiermee voorop.”

Een duidelijke top 3

In november kreeg een deel van de respondenten de aanvullende vraag voorgelegd welke MVO-thema’s ze dan vooral belangrijk vonden voor Arbo Unie. Joy: “Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een breed begrip. We geven onze klanten graag de ruimte om mee te denken over waar wij het beste de accenten kunnen leggen. Daar houden we rekening mee bij de stappen die we zetten.”. Deelnemers aan de peiling konden verschillende thema’s aanvinken waarvan ze het belangrijk vinden dat Arbo Unie er aandacht aan besteedt. Uit de reacties op de vragenlijst kwam een duidelijke top 3 naar voren:

  1. Gezondheid en veiligheid (63,2%)
  2. Opleiding en ontwikkeling (47,4%)
  3. Gelijke behandeling (47,4%)

Ruimte voor ontwikkeling

“Het is helder – en ook logisch - dat onze klanten vooral de HR-thema’s voor onze organisatie van belang vinden”, zegt Joy. “Wij herkennen ons hier sterk in. Dat gezondheid en veiligheid van medewerkers op 1 staat, hoeft niemand te verbazen: het is onze kernactiviteit om ons hiermee bezig te houden.” Ook opleiding en ontwikkeling speelt bij Arbo Unie een prominente rol. “We investeren fors in de ontwikkeling van onze medewerkers. In 2022 zijn er bijvoorbeeld 32 collega’s gestart met een beroepsopleiding, van wie 16 artsen in opleiding als AIOS-bedrijfsarts. Er zitten nu 45 collega’s in dit opleidingsprogramma – een belangrijke stap om het dreigende tekort aan bedrijfsartsen vóór te blijven. Daarnaast lopen de e-learnings heel goed die wij aanbieden via onze Arbo Unie Academie op allerlei gebieden, van timemanagement tot gesprekstechnieken. Dat draagt allemaal bijaan de kwaliteit van onze dienstverlening.”

Diversiteit speerpunt voor 2023

Ook de gedeelde nummer 2, gelijke behandeling, heeft Arbo Unie in het vizier. “Sterker nog, voor 2023 is diversiteit en inclusie een van de speerpunten van ons MVO-beleid”, zegt Joy. “Dat gaat precies over dit thema. Wij willen een arbodienst zijn voor alle werkenden. Daarom vinden we het belangrijk dat wij zelf een afspiegeling zijn van de (beroeps)bevolking. Of het nu gaat om leeftijdsopbouw, achtergrond, scholing, verhouding man-vrouw of wat dan ook. We zitten op de goede weg en zijn bezig met een concreet actieplan om dit onderwerp nog meer aandacht te geven. Ook bij de organisaties waar wij mee samenwerken. Zo staat er binnenkort een interne inspiratiesessie over diversiteit en inclusie op de agenda. Zo leren we ook onze eigen medewerkers meer over wat diversiteit en inclusiviteit nou echt is en wat wij er als organisatie nog meer mee kunnen doen.”

Meer weten?

Meer informatie over hoe Arbo Unie invulling geeft aan MVO vind je op onze website. Voor vragen kun je terecht bij MVO-manager Joy Diekmeijer: joy.diekmeijer@arbounie.nl.

Arbo Unie is een groep gedreven professionals in de bedrijfsgezondheidszorg, die organisaties vooruit brengt. Wij helpen mensen een leven lang optimaal te laten werken. Op een gezonde, veilige en productieve manier, zodat ze al hun mogelijkheden ten volle kunnen benutten. Arbo Unie is er voor organisaties in Nederland, die de filosofie van duurzame inzetbaarheid delen en die willen investeren in mensen.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.