Logo
  • Nieuws
  • 24 februari 2012
  • Bas Ammerlaan

Facebook-profiel goede voorspeller van succes op werkvloer

Werkgevers kunnen aan de hand van iemands Facebook-profiel goed voorspellen hoe goed de persoon zal functioneren binnen een bedrijf.

Beeld Facebook-profiel goede voorspeller van succes op werkvloer

De persoonlijkheidskenmerken die HR-professionals en studenten aan sollicitanten toekennen op basis van hun Facebook-profiel komen sterk overeen met de resultaten van een persoonlijkheidsevaluatie door hun baas zes maanden later. Dit blijkt volgens Mashable Business uit onderzoek verricht aan de universiteiten van Northern Illinois, Evansville en Auburn, Voor het onderzoek vroegen zij HR-professionals en studenten 56 Facebookprofielen te bestuderen. Elk van de profielen werd gedurende 10 minuten bekeken en op basis hiervan werd de Facebookgebruiker beoordeeld aan de hand van de vijf belangrijkste persoonlijkheidskenmerken: nauwgezetheid, emotionele stabiliteit, openheid, extraversie en inschikkelijkheid.

 

Zes maanden later vergeleken de onderzoekers deze resultaten met evaluaties van de Facebook-gebruikers door hun baas. Hieruit bleek dat vooral op het gebied van nauwgezetheid, openheid en inschikkelijkheid de correlatie groot was.

 

Opschonen onnodig

Don Kluemper, een van de onderzoekers, benadrukt dat het niet nodig is om het Facebookprofiel op te ‘schonen’ voor eventuele werkgevers door bijvoorbeeld foto’s op feesten te verwijderen. “Ik denk niet dat een foto van iemand die een biertje vasthoudt van invloed is op zijn beoordeling. Een foto van iemand die dronken in een sloot ligt is natuurlijk wel een ander verhaal,” aldus Kluemper.

Plaatjes en verwijzingen naar reizen geven aan dat een sollicitant open staat voor nieuwe ervaringen, volgens de onderzoekers. Het aantal vrienden op Facebook geeft extraversie aan.

 

Facebookprofiel en studiesucces

In een tweede onderzoek werd bevonden dat evaluaties op basis van een Facebook-profiel ook een goede indicator zijn van studiesucces. In dit onderzoek werd aan de hand van 244 Facebook-profielen bevonden dat een profiel ook een goede indicator van GPA (Grade Point Avarage) is. “Onze inschatting was zelfs nauwkeuriger dan behaald wordt bij een IQ-test”, zegt Kluemper.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.