Logo
  • Opinie
  • 10 februari 2015

War for talent: communicatie maakt het verschil

De war for talent is nog steeds intensief doordat er voor bepaalde functies weinig kandidaten gevonden kunnen worden.

In deze voortdurende war for talent moeten organisaties elk middel inzetten om de concurrentie voor te blijven. Sollicitanten op een pro-actieve en sympathieke wijze behandelen maakt zeker indruk. Aandacht geven aan de ‘candidate journey’ van begin tot einde is de sleutel tot succes. Het komt het hele recruitment proces ten goede en het verbetert uw employer brand.

Van afgewezen kandidaat naar ambassadeur

Een kandidaat die u niet heeft aangenomen omdat hij niet bij de functie paste kan een ambassadeur worden van uw organisatie! Hij praat namelijk vast over zijn sollicitaties met vrienden en familie en verteld misschien wel dat hij bij u perfect behandelt is. En zet daardoor wellicht andere mensen in beweging om ook te solliciteren bij uw organisatie. Én daar zit dan net die ene perfecte kandidaat tussen die u zoekt!

War for Talent: Wat is de beste benadering?

  1. Zorg ervoor dat uw sollicitanten een bevestiging van ontvangst krijgen. Anders gaan ze twijfelen of hun brief wel bij de juiste persoon is aangekomen of dat er een technische fout heeft plaats gevonden.
  2. Zorg ervoor dat uw sollicitant weet wanneer hij of zij een reactie kan verwachten en wanneer de verwachte termijn niet behaald wordt stel de sollicitant dan op de hoogte van de status van het sollicitatieproces. Natuurlijk is het ook netjes de sollicitant een bericht te geven wanneer hij wordt afgewezen voor de vacature. U scoort natuurlijk helemaal punten wanneer u dit telefonisch doet en hierbij een duidelijke toelichting geeft en misschien nog wel wat tips en tricks.
  3. Hou hoog gekwalificeerde kandidaten warm in een talentpool. Het komt vast voor dat u in een sollicitatiegesprek of in een stapel CV’s geweldige kandidaten tegen komt waar u op dat moment geen geschikte baan voor hebt. Op dat moment is dat jammer, maar zo’n situatie kunt u benutten voor de toekomst. Door regelmatig contact te onderhouden met deze sollicitanten kan het invullen van een vacature in de toekomst sneller gaan, omdat er altijd een geschikte en loyale kandidaat bovenaan de lijst staat.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.