Logo
  • Blog
  • 3 november 2015

Met 6,4 nieuwe netwerkcontacten naar een nieuwe baan

Ja we vinden het fijn als we onze acties uitdrukken in een getal. Lekker concreet en kennelijk geeft het ons houvast. Ook bij netwerken is dat wel zo handig. Als iets nou een 'blackbox' is, dan zijn dat netwerkgesprekken. Nogal frustrerend als je op zoek bent naar werk en je gaat netwerken. Netwerken is niet alleen een gesprek zonder vacature, ook is het onduidelijk welk netwerkgesprek gaat leiden tot een baanopening.

Om maar te zwijgen over de onzekerheid of en wanneer de beloning in de vorm van werk voorbij komt. Wat een ellende dat netwerken, of toch niet? Vanuit onze praktijk een poging om netwerken te vangen in getallen. Dan weet je toch een beetje wat je te wachten staat.

6,4

Netwerken is een “ui-model”. Ieder netwerkgesprek levert weer drie of vier nieuwe netwerkcontacten op. Netwerken is afgeleid vertrouwen. Wanneer je netwerkpartner vertrouwen in jou heeft, gunt zij jou enkele nieuwe contacten. Het noemen van de naam van je netwerkpartner is voldoende om uitgenodigd te worden voor een persoonlijk gesprek. Wanneer je netwerkpartner onvoldoende vertrouwen in jou heeft, volgt vaak een aantal tips, die betrekking hebben op presentatie of communicatie. De klik kan een keer ontbreken natuurlijk, gebeurt het vaker, bespreek het met je coach. Gemiddeld is de binnenste schil maar een ruime zes netwerkcontacten.

35 tot 40

Uit de binnenste schil ontstaan nieuwe contacten, iedere vorige netwerkpartner levert jou weer nieuwe interessante netwerkcontacten. Ook hier geldt nog altijd het afgeleide vertrouwen. Omdat je meer ervaring krijgt en je netwerkconventies leert ontdekken gaat het netwerken niet alleen eenvoudiger, maar ook gerichter. Uit een persoonlijk professioneel netwerk van 35 tot 40 ontstaat met een behoorlijke zekerheid werk.

6

Het opbouwen van een persoonlijk en professioneel netwerk kost tijd. Het duurt ongeveer zes maanden totdat je netwerk voldoende kritische massa heeft bereikt van de hiervoor genoemde 35 tot 40 personen. In deze fase ontdek je dat netwerkgesprekken niet alleen inspireren, maar ook frustreren. Al meer dan vier maanden bezig met netwerken en nog steeds geen ander werk. Komt het wel goed?

16

Je merkt wel dat je wekelijks minimaal twee dagen bezig bent met het onderhouden van je netwerk en het scannen van de omgeving van persoonlijke professionele netwerk. Zie je een vacature, of hoor je over een mogelijke vacature in de buurt van één van je netwerkcontacten. Zorg dan dat je direct contact zoekt met je netwerkpartner. Hij had immers vertrouwen in je en hielp je ook al aan andere netwerkcontacten. Logisch dat hij ook de warme introductie wil doen bij de persoon die gaat beslissen over de vacature.

92

Met een eerste binnenste schilletje van maar 6,4 mensen, ontstaat binnen 6 maanden een netwerk van 35 tot 40 mensen. Na 9 tot 12 maanden heeft 92% ander werk. Alle informatie komt uit onze eigen 'big data'.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.