Logo
  • Nieuws
  • 29 juli 2021

De Nederlandse arbeidsmarkt leeft weer op: 14% meer vacatures

Tussen het eerste en tweede kwartaal van 2021 is het aantal vacatures met 14% toegenomen. Het percentage duidt op meer vertrouwen in een najaar dat in het teken staat van economische groei.

Beeld De Nederlandse arbeidsmarkt leeft weer op: 14% meer vacatures

Dat blijkt uit inzichten van recruitmentbureau Robert Half.

En crisis of niet, er zijn nog steeds minder kandidaten dan vacatures. Want dat is het wonderlijke: de coronacrisis was een van de eerste crisissen waarin de zoektocht naar talent niet is stilgevallen. Opvallend veel bedrijven die in de problemen kwamen, hebben zichzelf opnieuw weten uit te vinden: denk aan het restaurant dat op take-away overstapte of de boetiek die een webshop begon. Werkgevers zullen daarom extra slagvaardig moeten zijn in hun sollicitatieprocedures, want de ‘war for talent’ woedt nu heviger dan ooit: de juiste kandidaten zijn schaars.

De groei in het aantal vacatures zit vooral in de logistiek, de maakindustrie en de sector van consumentenproducten. Deze sectoren zaten ook vóór de crisis al in de lift. De uitdagingen van de crisis hebben de positie van deze branches alleen maar versterkt.

“Je ziet dat de maatschappij de keuze wil hebben tussen online en fysiek shoppen. Zonder webshops zullen traditionele bedrijven omzet verliezen. Maar voor de uiteindelijke producenten en vervoerders van goederen maakt die keuze eigenlijk niet uit. Wat wordt besteld, moet ook worden aangevoerd. En wat wordt aangevoerd, wordt ook ergens gemaakt”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Soft skills

Tegelijkertijd is het voor kandidaten belangrijk om een positieve houding te hebben en bereid te zijn om bij te leren of om te scholen. Vooral de vraag naar kandidaten die beschikken over soft skills, zoals probleemoplossend denken, creativiteit, sociale vaardigheden en samenwerken neemt toe binnen de alsmaar sneller ontwikkelende digitale samenleving.  

Stimuleren om in andere sector te gaan werken

“Het wordt een uitdaging voor werkgevers om hun sollicitatieprocedures vlot te laten verlopen. Kandidaten wachten niet op een reactie, maar zoeken verder als ze niet snel iets horen. Tegelijk is het zaak om werkzoekenden te interesseren die inmiddels die digitale vaardigheden wel hebben, maar zich nog moeten openstellen voor een baan die in de lift zit, in een sector waarin ze eerder wellicht niet zochten”, zo stelt Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.