Logo
  • Blog
  • 17 mei 2021

Bent u klaar voor de eerste golf?

Bent u klaar voor de eerste golf aan sollicitanten, als ‘de achterstand’ van faillissementen wordt ingehaald? De juiste tools besparen je niet alleen tijd, ze helpen je bij je employer brand en zorgen voor kwaliteit en diversiteit.

Het aantal faillissementen was in 2020 historisch laag en ook in het eerste kwartaal van 2021 is het lager dan normaal. De coronasteun van de overheid en het uitstellen van betalingen, waaronder belasting, houdt veel bedrijven momenteel overeind. Dat blijft niet oneindig goed gaan. Experts verwachten dat in Q3 en vooral Q4 van 2021 er een golf van faillissementen ontstaat met alle gevolgen voor de arbeidsmarkt van dien.

Massaal gesolliciteerd

Hier zal veel horeca, detailhandel en toerisme bij zijn, maar ook in de live entertainment en alle toeleveranciers zullen nog harde klappen vallen. Dit leidt waarschijnlijk tot een hausse aan sollicitanten. Zeker voor functies waarbij opleidingen niet heel belangrijk zijn in de ogen van ‘de gemiddelde Nederlander’. Hier valt, in de optiek van de gemiddelde Nederlander, ook HR en recruitment onder. Net als sales, administratie en u kunt ze waarschijnlijk zelf ook wel invullen. Ook op startersfuncties zal massaal gesolliciteerd worden.

Meer dan 100 sollicitanten in 6 minuten

Sommige sectoren zien dit nu al gebeuren. In het UK kreeg een restaurant in Manchester in één dag meer dan 1.000 sollicitaties voor een parttime gastheer/dame-functie. En momenteel adviseer ik een overheidsinstelling die meer dan 100 sollicitanten in 6 minuten kreeg op een traineeship, waarna ze de vacature alweer moesten sluiten.

Preselectietools

Met deze, en andere, partijen kijk ik momenteel naar ‘preselectietools’: manieren om via wetenschappelijk gevalideerde testen een eerste selectie te maken op basis van de competenties die nodig zijn om te excelleren in de functie. Dit bespaart niet alleen werk, maar helpt ook beter te selecteren op kwaliteit. Bovendien gaat daarmee ook de diversiteit omhoog.

Ėn het helpt je met je employer brand. Met een goede pre selectie tool kun je immers snel en onderbouwd aangeven waarom iemand het niet is geworden.

‘Vacature alert’-service

Maar er liggen meer kansen. Zo heeft bijvoorbeeld een van mijn klanten bij een recente update van hun wervingssite een ‘vacature alert’-service geïmplementeerd die perfect instelbaar is op locatie. Daar waar ze al jaren nauwelijks sollicitanten kregen voor bepaalde technische functies weten ze ook dat veel van hun kleine concurrenten het zwaar hebben gehad in de crisis. Het zou dus zomaar kunnen dat deze omvallen en deze groep monteurs op de markt komt. Het zou toch zonde zijn als je dan net geen functie open hebt bij jouw dichtstbijzijnde vestiging, maar een paar weken later wel.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.