Logo
  • Nieuws
  • 11 juni 2008
  • Peter van den Hout

Werkgevers investeren maar kort in hun medewerkers

Hoewel het opleiden van nieuwe medewerkers bovenaan de agenda staat van Nederlandse organisaties, wordt in de meeste gevallen maar kort hierin geïnvesteerd. In 95 procent van de organisaties wordt het meeste geld uitgegeven aan medewerkers die korter dan vijf jaar in dienst zijn; veelal ligt de focus zelfs op de eerste twee jaar.

Beeld Werkgevers investeren maar kort in hun medewerkers

Dit is een van de opvallende uitkomsten van het HR Benchmark-onderzoek dat TNS NIPO heeft uitgevoerd in opdracht van IT-dienstverlener RAET. Voor dit onderzoek zijn afgelopen  maart en april ruim 440 organisaties (profit en non-profit) met meer dan honderd medewerkers ondervraagd. Ongeveer 90 procent van de respondenten is direct of indirect eindverantwoordelijk voor HR. “Er is bepaald geen sprake van education permanente”, aldus Cees van den Heijkant, CEO van RAET. “Medewerkers die langer dan vijf jaar in dienst zijn worden totaal vergeten. Dit terwijl het Nederlandse bedrijfsleven de mond vol heeft van het binden en boeien van personeel. Afgezet tegen het streven om van ons land een kenniseconomie te maken, is het helemaal niet te verantwoorden.”

 

HR op kantelpunt

Volgens Van den Heijkant lijkt het erop dat de opleiding en ontwikkeling van medewerkers na een aantal jaren geen prioriteit meer heeft. “Blijkbaar is het ontwikkeltraject na die tijd afgelopen. Om dit te doorbreken is meer aandacht voor peoplemanagement in de lijn nodig.”

 

Op de tweede plaats in de lijst van HR-prioriteiten voor dit jaar staat werving en selectie. Met name in de zorg en industrie loopt het personeelstekort sterk op, blijkt uit het onderzoek. Van den Heijkant: “HR staat op een kantelpunt. Door de vergrijzing en een gebrek aan voldoende hoog opgeleid personeel, maar 40 procent van de schoolverlaters is MBO+, moet HR veel strategischer te werk gaan. Ik denk dat we in dit land de komende jaren misschien wel gaan aanlopen tegen de grenzen van de groeimogelijkheden.”

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.