Logo
  • Nieuws
  • 21 april 2020
  • Bron: Financieele Dagblad

McKinsey: investeer onder meer in werken en leren op afstand om banenverlies te beperken

Als het niet lukt de coronacrisis voor de zomer te beteugelen, dreigt de Europese werkloosheid bijna te verdubbelen tot 11,2% volgend jaar. Dit blijkt uit een analyse van adviesbureau McKinsey van de situatie in de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk zo meldt het FD. Voor een snel herstel na de crisis is het dan ook van belang dat bedrijven het banenverlies beperken.

Beeld McKinsey: investeer onder meer in werken en leren op afstand om banenverlies te beperken

Om werknemers in dienst te laten houden hebben alle 28 landen maatregelen genomen. Zo heeft Nederland de NOW-regeling in het leven geroepen om de loonkosten te compenseren. Deze overbruggingsregeling duurt tot en met mei. En kan eventueel met nog eens drie maanden worden verlengd.

Voor veel bedrijven, bijvoorbeeld de horeca en de reis- en toerismebranche, ziet het er echter naar uit dat het langer gaat duren voordat de vraag naar hun producten of diensten weer wat aantrekt. En dus staan daar veel banen op de tocht.

Mogelijkheden voor snel herstel

Om dat voor te zijn en na de crisis weer snel aan herstel te kunnen werken, is het volgens McKinsey van belang dat bedrijven in ploegen gaan werken, personeel tijdelijk overplaatsen of aan andere bedrijven uitlenen. En werknemers vaardigheden die na de crisis nodig zijn bij te brengen door werken en leren op afstand. Ook adviseert McKinsey overheden bedrijven te stimuleren werknemers die momenteel geen werk hebben, tijdelijk in te zetten in sectoren die mensen tekortkomen.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.