Logo
  • Nieuws
  • 26 januari 2023
  • Henk Vlaming
  • Bron: Josh Bersin

HR van snelgroeiende bedrijven blinkt uit in ontwikkelen, communicatie en binding

Snelgroeiende bedrijven hebben HR-teams die hecht samenwerken met senior management. Ze hebben een goed zicht op wat nodig is voor de business. Goede werving is opvallend genoeg geen hele belangrijke voorwaarde om snel te groeien.

Beeld HR van snelgroeiende bedrijven blinkt uit in ontwikkelen, communicatie en binding

Snelle groeiers zijn bedrijven die meer dan vijftien procent per jaar groeien. Deze bedrijven zijn ook sterk op het gebied van corporate learning en leertechnologie. Voor groei is dit van cruciaal belang, omdat deze berdrijven snel kunnen reageren op prikkels uit de markt. Ze zijn in staat om nieuwe medewerkers snel inzetbaar te maken voor nieuwe functies. Daardoor passen snelle groeiers zich eerder aan dan andere organisaties.

Dit komt naar voren uit onderzoek van het Amerikaanse HR-adviesbureau Josh Bersin. Onderzoekers bestudeerden de data van 7300 HR-professionals met behulp van het 80+ capaciteitenmodel. Dit model wordt gebruikt door Microsoft, Walmart en veel grote bedrijven om de kennis en ervaring van HR-teams in meer dan 80 verschillende gebieden van HR te beoordelen.

Communicatie, inclusie en verbondenheid

De onderzoekers van Josh Bersin ontdekten ook dat de HR-teams van snelgroeiende bedrijven ver boven het gemiddelde presteren op het gebied van communicatie met medewerkers, inclusie en verbondenheid, welzijn en geestelijke gezondheid. Van de 80+ capaciteiten die ze hebben onderzocht, zijn dit allemaal top-10-vaardigheden die rechtstreeks verband houden met de groei van de organisatie.

Goede werving staat niet in de top 15 van belangrijke HR-vaardigheden

Stimuleren van ontwikkeling

Wat verder naar voren komt is dat goede werving geen hele belangrijke voorwaarde is om snel te groeien. Het staat niet in de top 15 van belangrijke HR-vaardigheden. Bedrijven groeien niet door personeel aan te nemen, maar door het stimuleren van ontwikkeling, mobiliteit, retentie en strategisch ontwerpen van banen. Groeien draait om de ontwikkeling van strategische vaardigheden, het begrijpen van organisatorische problemen door HR-professionals, nauw samenwerken met het management en het ondersteunen van de business. Dit zijn vaardigheden die een bedrijf zelf in huis moet hebben en niet moet inhuren.

De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om een HR-team samen te stellen dat uit specialisten bestaat die de succesfactoren voor groei beheersen, zoals samenwerking, ontwikkeling en communicatie.

Lees hier het gehele onderzoek HR Capabilities Directly Correlated With Growth

Of luister

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.