Logo
  • Opinie
  • 3 juni 2014

Flexibele slagkracht

Er is een steeds grotere roep om flexibilisering van de arbeidsmarkt. Daar kan ik me op zich goed in vinden. Het maakt bedrijven veerkrachtiger en wendbaarder. Maar het heeft ook ongewenste neveneffecten waar HRM alert op zal moeten zijn.

Onlangs bleek uit onderzoek van TNO en CBS dat medewerkers steeds minder zelfstandig werken. Dat is slecht nieuws. Minder zelfstandige medewerkers hebben meer kans op een burn-out en zijn minder innovatief. TNO en CBS  wijten de afname van zelfstandigheid aan de toename van het aantal flexibel werkenden. Volgens mij komt dat doordat organisaties hun flexibele krachten structureel anders behandelen dan vaste werknemers. Uit mijn praktijk blijkt bijvoorbeeld dat flexwerkers in vergelijking met ‘vast’ personeel nauwelijks worden ingewerkt. Goede onboarding zou hen sneller succesvol maken.

Volwaardige werknemers

Wanneer de overheid contractvormen flexibiliseert, zou een organisatie er baat bij hebben flexwerkers met een ‘langere blijfintentie’ als volwaardige werknemers te behandelen. Een focus vanuit HRM om flexwerkers op te nemen in de organisatie, uitdagend werkt te bieden, te zorgen dat ze een effectief netwerk opbouwen en goede feedback ontvangen en kunnen geven. Anders heeft de juridische contractvorm wel een positief effect op flexibilisering, maar een negatieve invloed op de slagkracht van het Nederlandse bedrijfsleven.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.