Logo
  • Nieuws
  • 25 september 2019
  • Bron: Arbeidsmarktkansen.nl

De loopbaan-APK als HR-interventie

Om in te spelen op de veranderende arbeidsmarkt is het steeds belangrijker dat werknemers hun eigen arbeidsmarktpositie kennen. Een handig instrument hierbij is de loopbaan-APK. Wat is het precies en hoe kunt u het inzetten als HR-interventie?

Beeld De loopbaan-APK als HR-interventie

Veel medewerkers zijn vooral bezig om hun huidige werk goed te doen en weten niet wat hun arbeidsmarktwaarde is en wat ze hiermee kunnen doen. Organisaties veranderen continu met de markt mee en er ontstaan steeds nieuwe technologische oplossingen. Medewerkers moeten hier ook in meebewegen en daarom is het noodzakelijk om zich voor te bereiden op de toekomst, bijvoorbeeld door nieuwe vaardigheden te leren. Met een loopbaan-APK krijgen werknemer en werkgever op basis van data en onderzoeken een gedetailleerd inzicht in de huidige arbeidsmarktpositie en de kansen in de toekomst.

Wel moeten deze loopbaan APK’s meer toegankelijk worden voor een bredere doelgroep, zo blijkt uit recent onderzoek van HAN en Saxion. Daarnaast is het een uitdaging om medewerkers te betrekken, maar de mensen die een loopbaan APK doen vinden het van toegevoegde waarde, aldus de onderzoekers. Het instrument kan bovendien gebruikt worden voor HR-interventies. Het ligt voor de hand om de resultaten van de loopbaan-APK aan de orde te stellen in functioneringsgesprekken, en dan ook de vervolgafspraken vast te leggen. Dat moet met oog voor alle nuances gebeuren: data moeten altijd met verstand worden geïnterpreteerd, met een goed oog voor de persoonlijke kenmerken en situatie van betrokkene. Maar ze helpen wel om inzicht te krijgen.

Arbeidsmobiliteit bevorderen

Het instrument kan ook de arbeidsmobiliteit van werknemers bevorderen, zowel intern als extern. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een medewerker te focussen op alle bij hem/haar aanwezige soft en hard skills, competenties en vaardigheden, en in databases naar beroepen te zoeken waarvoor de kandidaat al 80% van de benodigde skills en competenties in huis heeft. Ook worden in een loopbaan-APK suggesties gedaan voor de opleidingen die kunnen worden gevolgd om de ontbrekende vaardigheden en competenties te verwerven, en kan een koppeling worden gemaakt naar de actuele openstaande vacatures voor al die beroepen binnen de eigen regio.

Op het event The Next Workforce op 28 november in Nieuwegein geeft Ben Rogmans een workshop over de mogelijkheden van loopbaan-APK's als HR-instrument.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.