Logo
  • Blog
  • 13 december 2017

Bent u klaar voor 2020? Gebruik de talenten van uw personeel!

Heeft u de toekomst duidelijk op uw netvlies? Voordat u het weet is het 2020, de tijd staat niet stil en u kunt zich dat dus ook niet veroorloven. Wat staat er te gebeuren en welke scenario’s zijn er mogelijk voor uw organisatie? Heeft u uw speelveld en omgevingsfactoren duidelijk in beeld? De economie is de komende jaren booming of toch niet? Is het uitslaan van de vleugels over de landgrenzen een goed idee? Globalisering ligt in het verschiet maar protectionisme in de wereld neemt sterk toe. U wordt uitgedaagd te investeren in product, proces en personeel. Welke investeringen gaan wel renderen en welke niet?

Zomaar wat uitspraken, vragen en uitdagingen voor in de boardroom. Organisatieadviesbureaus varen hier wel bij. Toch hebben dezelfde adviesbureaus de crisis van 2008 tot 2013 niet zien aankomen, noch hebben zij hun opdrachtgevers hiervoor gewaarschuwd. Wat hebben we de laatste 10 jaar geleerd? Hoe maakt u uw organisatie recessiebestendig?

Het antwoord is eenvoudig. Gebruik de intelligentie, talenten en competenties van uw collega’s, van al uw collega’s: van de werkvloer tot de executive board. Wanneer u alle talenten en competenties gebruikt, heeft u echter nog geen garantie dat alle uitdagingen overwonnen zullen worden. Wanneer u dat verwacht, zult u teleurgesteld worden. Uw recessie-bestendigheid komt vanuit een heel andere hoek: Commitment!

Weerstand

Het is een feit dat niemand precies weet hoe het speelveld en de omgevingsfactoren er in 2020 zullen uitzien. Trends veranderen voortdurend en volgen elkaar in een snel tempo op. Een geformuleerde visie geeft richting, maar is beperkt houdbaar. Uw visie vertalen naar een missie en bijbehorende kernactiviteiten heeft dezelfde korte houdbaarheidsduur. Uw beleid, vertaald naar taken en opdrachten, lijkt steeds minder consistent. De afgelopen 10 jaar hebben ons geleerd dat planmatig en geduldig, verantwoord beleid uitrollen risicovol is. Wat is dan uw oplossing?

Uw organisatie is recessiebestendig wanneer u maximaal flexibel kunt meebewegen met de voor uw organisatie kritische omgevingsfactoren. Toch? Voor wat betreft uw proces en product is dit relatief eenvoudig. Is uw personeel flexibel of ontstaat er weerstand bij iedere geopperde verandering? Weerstand vertraagt en maakt uw organisatie kwetsbaar.

Commitment

Wederom is ‘commitment’ het antwoord op uw vragen. Medewerkers die vanuit hun talent en dominante competenties werken, doen dit vanuit hun kracht. Werken, acteren en communiceren vanuit eigen ‘kracht’ brengt passie, trots en enthousiasme met zich mee. Wanneer iedereen dit doet of hiervoor in de gelegenheid wordt gesteld, dan ontstaat er vanzelf, vertrouwen en respect. Vertrouwen en respect heeft u nodig om zonder weerstand en met maximaal commitment van iedereen, noodzakelijke veranderingen door te voeren.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.