Logo
  • Achtergrond
  • 14 december 2017
  • HFM

HR en Learning Agility: hoe staat het met uw eigen ontwikkeling?

Hoe scoren HR-professionals op het gebied van Learning Agility? De lat ligt nog steeds bovengemiddeld hoog, blijkt uit onderzoek. Maar op het gebied van analyse en strategie is nog de nodige winst te halen.
Beeld HR en Learning Agility: hoe staat het met uw eigen ontwikkeling?

In 2015 onderzocht HFMtalentindex samen met HRcommunity hoe HR-professionals scoren op Learning Agility. Heeft het HR-vak zich na twee jaar verder ontwikkeld? In het onderzoek van dit jaar doet de HR-professional het nog steeds beter dan de gemiddelde collega buiten HR. Wel ligt de totaalscore op Learning Agility lager. Dat heeft alles te maken met de samenstelling van de respondenten. In 2015 deden bijna twee keer zoveel HR-managers mee aan het onderzoek, nu meer HR-medewerkers en HR-specialisten. Die samenstelling beïnvloedt de totaalscore: hoe hoger de functie, des te hoger de Learning Agility.

Man-vrouwverhouding

De vrouwelijke HR-professionals hebben hun mannelijke collega’s ingehaald en een voorsprong genomen. Vrouwen durven meer, zijn meer gericht op anderen en beter in zelfreflectie. Mannen zijn op hun beurt meer gefocust op analyse en big data.

Functieverschillen

Net als in 2015 scoort van alle HR-functies de directeur het hoogst op leervaardigheid. De scores van manager, business partner, specialist en medewerker ontlopen elkaar niet veel. Wel is de
medewerker aan een inhaalslag bezig ten opzichte van collega’s buiten HR. En ook de businesspartner is op weg omhoog. Zet je leidinggevenden en niet-leidinggevenden naast elkaar, dan doet de leidinggevende het overall beter, maar streven de medewerkers de leiding voorbij op People Agility (ruim) en Mental Agility (licht).

Organisatietak en grootte

Waar de non-profitsector eerder nog boven industrie en diensten uitstak, gaan de drie sectoren nu ongeveer gelijk op. Op analytisch vermogen laat de industriële tak een opvallende plus zien. Wat de grootte van organisaties betreft: size matters. De HR-afdeling van organisaties met meer dan 1.000 medewerkers scoren op alle fronten hoger dan die van de kleinere evenknieën.

Opleiding, leeftijd en ervaring

Hoe hoger de opleiding, des te hoger de leervaardigheid, blijkt opnieuw. Maar in vergelijking met de benchmark, blijven hbo’ers en wo’ers binnen HR achter op analytisch vermogen (Mental Agility). Kijkend naar leeftijd, neemt de Learning Agility van HR-professionals af bij het ouder worden, vooral op Results Agility. Bij twintig jaar werkervaring zit de ervaren HR-rot weer op het niveau van 5 tot 9 jaar werkervaring.

Werkweek en loon

En tot slot: wie meer dan 40 uur per week werkt, scoort op vrijwel alle onderdelen hoger dan wie minder uren maakt. Ook de hoogte van het salaris speelt deels mee: vanaf 40.000 euro is een stijgende lijn te zien in agility. Na 80.000 euro is dat effect verdwenen.

HFMtalentindex, meer rendement uit talent. HFMtalentindex helpt organisaties om meer rendement uit talent te halen door talent te herkennen en te benutten. De innovatieve online assessments en tools van HFMtalentindex bieden de HR-manager een dieper inzicht in de organisatie: Waar zit het talent? Wie maakt het verschil? Waarom scoort het ene team beter dan het andere? Welke combinatie van talenten werkt het best? HFMtalentindex is een compleet geïntegreerd online systeem voor uw hele HR-proces. Vanuit één systeem beschikt u over professionele tools voor Assessment, Development, Performance en Talent Analytics.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.