Logo
  • Nieuws
  • 29 november 2022
  • Bron: Indeed

'Werkgevers ontvangen 45% meer sollicitaties op een vacature die wél salarisinformatie bevat'

Het Europees parlement werkt op dit moment aan nieuwe wetgeving die werkgevers verplicht transparant te zijn over salaris. Voor sommige beroepen lijkt dit niet nodig te zijn, zo staat in bijna alle vacatures voor software engineers salarisinformatie. Maar in vacatures voor andere type beroepen is dit veel minder, zo laat onderzoek onder 500 Nederlandse werkgevers door vacaturesite Indeed zien. Dit terwijl partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Beeld 'Werkgevers ontvangen 45% meer sollicitaties op een vacature die wél salarisinformatie bevat'

Uit een analyse van alle vacatures die Indeed verzamelt blijkt dat openheid over salaris in vacatures sterk verschilt per type beroep. Zo blijkt dat 54% van de vacatures voor baristafuncties salarisinformatie vermeldt. Bij huisartsvacatures is dit 39% en voor vacatures voor leerkracht in het basisonderwijs maar 13%. Het meest transparant zijn vacatures voor software engineers: 95% van die vacatures deelt salarisinformatie.

Elementen van invloed op salarisaanbod

Ook onderzocht Indeed welke elementen op een cv van invloed zijn op het salarisaanbod. Hieruit blijkt dat 63% van de werkgevers aangeeft dat de leeftijd van de sollicitant invloed heeft op het salarisaanbod. 27% geeft aan dat dat ook geldt voor een foto op het cv en ruim 12% geeft aan dat geslacht het salarisaanbod beïnvloedt. 13% zegt dat ook de naam van de sollicitant een rol speelt.

Werkgevers bang om sollicitanten te verliezen

Wat houdt werkgevers tegen om salarisinformatie te delen? Uit het onderzoek blijkt dat 46% van de werkgevers het salaris nog niet heeft bepaald op het moment van het posten van de vacature. Daarnaast toont het onderzoek aan dat 22% van de werkgevers geen salarisinformatie in vacatures zet omdat zij bang zijn dat de concurrent een hoger salaris aanbiedt. 15% vermeldt geen salarisinformatie in vacatures omdat zij denken dat openheid over salaris het aantal sollicitaties dat bij de organisatie binnenkomt verkleint. 

'Partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures, vinden sneller een geschikte kandidaat'

Kelly Oude Veldhuis van Indeed: “We maken uit het onderzoek op dat werkgevers vooral geen salarisinformatie communiceren in vacatureteksten omdat ze bang zijn dat ze hierdoor sollicitanten verliezen. Ook vinden sommige werkgevers dat sollicitanten intrinsiek gemotiveerd moeten zijn door de inhoud van de functie, en willen daarom salaris minder belangrijk maken in het totaalpakket.” Oude Veldhuis benadrukt dat het open communiceren over salaris juist wél bijdraagt aan de aanwas van geschikte sollicitanten. “Wij zien in onze data dat partijen die salarisinformatie publiceren in vacatures, sneller een geschikte kandidaat hebben gevonden. Werkgevers ontvangen 45 procent meer sollicitaties op een vacature die wel salarisinformatie bevat. Dus open communiceren over salaris is een enorme win/win voor de werkgever en de toekomstige werknemer.” 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.