Logo
  • Nieuws
  • 7 februari 2011
  • Miranda Panse

Thuiswonende Wajongers dreigen uitkering te verliezen

Jongeren met een arbeidsbeperking die thuis wonen of samenwonen komen straks wellicht niet meer in aanmerking voor een uitkering. Zij worden hierdoor financieel afhankelijk van hun ouders of partners. Dit is een gevolg van de veranderingen in de Wet Wajong.

Beeld Thuiswonende Wajongers dreigen uitkering te verliezen

Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe Wet Werken naar Vermogen. Naar verwachting is er eind februari een plan hiervoor. Voor jonggehandicapten die nooit meer kunnen werken, verandert er weinig. Zij zullen in de Wajong komen en een uitkering ontvangen van het UWV.

Herkeuren

Voor de nieuwe instromers verandert er wel veel. Jonggehandicapten waarvan het niet zeker is dat zij ooit nog kunnen werken, gaan vallen onder het gezag van de gemeenten. Er wordt dan gekeken naar het inkomen van het huishouden. Is dit inkomen te hoog, dan krijgt de jonggehandicapte geen uitkering.

Iedereen die vóór 1 januari 2010 in de Wajong is beland zal voorlopig zijn uitkering behouden. De kans bestaat wel dat deze Wajongers worden herkeurd en dat het grootste deel van hen toch weer aan de slag moet. Voor degenen die in 2010 en 2011 in de Wajong zijn beland, gelden er weer andere regels. Het kabinet wil de nieuwe wet in 2012 invoeren. De gemeenten willen uitstel tot 2013.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.