Logo
  • Nieuws
  • 10 juli 2008
  • Lonneke Gillissen

'Schaf eerstedagsmelding af'

De eerstedagsmelding moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat stelt de Commissie Regeldruk Bedrijven in haar eerste advies aan het kabinet. De commissie adviseert verder om de Wet Identificatieplicht aan te passen.

Beeld 'Schaf eerstedagsmelding af'

De Commissie Regeldruk Bedrijven wordt geleid door VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes en is door het kabinet ingesteld om advies te geven over vermindering van de regeldruk voor bedrijven.

 

10 miljoen
De eerstedagsmelding verplicht werkgevers om nieuwe werknemers één dag voor deze in dienst treden aan te melden bij de Belastingdienst. De maatregel is ingesteld om illegale arbeid tegen te gaan. In haar advies constateert de commissie echter dat het effect van de eerstedagsmelding vrijwel nihil is, omdat deze nauwelijks wordt gebruikt bij controles op illegale arbeid. De baten wegen niet op tegen de 10 miljoen euro extra kosten die bedrijven moeten maken.

 

Identificatie

Werkgevers zijn bovendien verplicht om illegale arbeid en fraude te bestrijden door de identiteit van een werknemer vast te stellen en te controleren of deze het recht heeft in Nederland te werken. De commissie plaatst nu vraagtekens bij de manier waarop dit is georganiseerd. Ze vindt dat illegaliteit moet worden aangepakt, maar de gestelde eis leidt tot hoge administratieve lasten en uitvoeringskosten.

 

Advies

Het advies van de Commissie Regeldruk Bedrijven is de huidige uitwisseling van gegevens tussen werkgever en overheid op een aantal onderdelen aan te passen. Dat zou voor bedrijven een besparing van ongeveer 26 miljoen euro opleveren.

 

Wat vindt u van de eerstedagsmelding: afschaffen of niet? Reageer in het reactieformulier hieronder.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.