Logo
  • Nieuws
  • 2 november 2015
  • Lianne Bouman

Pak in 2017 de drie opstekers banenafspraak

2017 is voor werkgevers die een werknemer uit de doelgroep banenafspraak in dienst nemen een financieel gunstig jaar. Zij kunnen profiteren van drie voordelen in verband met de gefaseerde invoering van de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL).

Beeld Pak in 2017 de drie opstekers banenafspraak

Werkgevers kunnen volgend jaar onder voorwaarden aanspraak maken op loonkostensubsidie, premiekorting en lage inkomensvoordeel (LIV).

Premiekorting en loonkostensubsidie

De werkgever die tussen 1 januari 2017 en 1 januari 2018 een werknemer in dienst neemt die onder de doelgroep van de banenafspraak valt, krijgt 2.000 euro premiekorting (Wet harmonisering instrumenten Participatiewet). Omdat de werknemer niet in staat is om zelfstandig het minimumloon te verdienen, krijgt de werkgever ook loonkostensubsidie (dicht het gat tussen de loonwaarde van de werknemer en het minimumloon).

Let op

De Wet harmonisering instrumenten Participatiewet moet nog wel fiat van de Eerste Kamer krijgen.

LIV

Het LIV is nieuw en is een tegemoetkoming die de werkgever krijgt als hij een werknemer 100 procent tot en met 12 procent van het minimumloon betaalt. Dat geldt eveneens als de werkgever een werknemer in dienst neemt die niet bij machte is zelfstandig het minimumloon te verdienen, maar aan de werkgever wel het minimumloon uitbetaalt.

Tip

De WTL bepaalt dat de werkgever het LIV niet mag combineren met het LKV (anticumulatiebeginsel). Dit geldt niet in 2017, omdat de premiekortingen pas vanaf 1 januari 2018 plaatsmaken voor LKV’s. In 2017 kan de werkgever dus profijt trekken van de in dit artikel genoemde financiële opstekers.

Quotumwet

 


 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.