Logo
  • Nieuws
  • 6 november 2015
  • Lianne Bouman

HR-eindejaarstips 2015 (1)

Zijn er nog zaken die u beslist dit jaar nog moet aanpakken, zodat u fiscale en financiële voordelen niet mis loopt?  In dit artikel tippen wij u op zaken met betrekking tot de werkkostenregeling, de premiebeschikking en de auto van de zaak.

Beeld HR-eindejaarstips 2015 (1)

Controleer vrije ruimte werkkostenregeling

Check of u dit jaar volledig het beschikbare budget uit de werkkostenregeling hebt benut. Veel werkgevers blijken namelijk heel voorzichtig om te gaan met de invulling van de vrije ruimte van 1,2 procent van de totale fiscale loonsom of er te weinig vergoedingen en verstrekkingen in hebben opgenomen. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers 14 tot 18 procent van de vrije ruimte onbenut laat.

Hebt u nog vrije ruimte, overweeg dan uw werknemers daarvan te laten profiteren. Bijvoorbeeld door de eindejaarsbonus te verhogen of een royaler kerstpakket te schenken.

Tip

U hoeft geen rekening te houden met de declaraties van medewerkers over 2015 die zij pas in 2016 indienen. Die bedragen kunt u onderbrengen in de vrije ruimte 2016.

Klopt uw premiebeschikking?

De beschikking 'Gedifferentieerde premiepercentage Werkhervattingkas' die werkgevers in december van de Belastingdienst ontvangen, bevatten nogal eens fouten of zijn niet compleet. Zo kan het zijn dat de fiscus u in de verkeerde sector heeft ingedeeld of dat de premies onjuist zijn berekend. Als u fouten in deze beschikking ontdekt, vraag dan dit jaar nog een herziening aan. Wacht niet tot 2016 .

Tip

De Belastingdienst mag de verkeerde sectorinschaling niet herzien als dat in uw nadeel uitvalt. De fiscus beschikt immers over de informatie die nodig is om de premiebeschikking juist te berekenen.  Vraag dus alleen een herziening van de premiebeschikking aan, als de premie daardoor lager uitvalt.

Auto van de zaak

Werkgevers en werknemers die in 2016 toe zijn aan een nieuwe auto, zijn financieel fors beter af als zij dit jaar nog van auto verwisselen. Vanaf 2016 gaat de bijtelling van de auto van de zaak die dat jaar wordt aangeschaft omhoog. Alleen als het een volledige elektrische auto die extra zuinig rijdt betreft vindt er geen verhoging plaats.

Tip

Neem contact op met uw leasemaatschappij en laat de afkoopsom van de lopende contracten berekenen. Zelfs dan kan de aanschaf dit jaar van een auto van de zaak voordeliger zijn. Wacht niet te lang, want de lagere bijtelling geldt alleen als de datum van de tenaamstelling voor 1 januari 2016 valt.

Werkkostenregeling: gerichte kosten

WIA; hoofdlijnen en berekening verdiencapaciteit

Autoforfait
 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.