Logo
  • Achtergrond
  • 7 maart 2023
  • Bron: Rijksoverheid | Nibud

Meer uren werken loont wel degelijk - Bereken het met de WerkUrenBerekenaar

Vaak wordt gedacht dat meer uren werken niet loont vanwege belastingen of toeslagen die wegvallen, maar voor de meeste mensen geldt het tegendeel. Het is daarom belangrijk om werknemers goed te informeren over de gevolgen van meer of minder uren werken. Hiervoor heeft het Nibud de WerkUrenBerekenaar ontwikkeld.

Beeld Meer uren werken loont wel degelijk - Bereken het met de WerkUrenBerekenaar

Voor 7 op de 8 werkenden is de zogeheten marginale druk lager dan 60 procent; dat betekent dat zij minimaal 40 cent overhouden van elke extra verdiende euro. Bijna 2 op de 8 houdt meer dan 60 cent over. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren over de gevolgen van meer of minder uren werken.

Met de WerkUrenBerekenaar kun je de financiële gevolgen voor de persoonlijke situatie in kaart brengen. Het kabinet zet zich ervoor in dat mensen dit scherper in beeld krijgen en dit soort hulpmiddelen weten te vinden. 

Hoe werkt de WerkUrenBerekenaar?

In maximaal vijf stappen vul je gegevens in over je werksituatie, gezinssamenstelling, vaste lasten en inkomsten. Vervolgens laat de WerkUrenBerekenaar zien wat de gevolgen voor je financiën zijn als je meer of minder uren gaat werken. Wil je naast het aantal uren werk ook het aantal uren kinderopvang of het aantal uren ouderschapsverlof aanpassen? Of wil je weten wat het betaald ouderschapsverlof vanuit de overheid je kost? Vul dan de WerkZorgBerekenaar in.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.