Logo
  • Nieuws
  • 23 mei 2016
  • Redactie HR Praktijk
  • Bron: Randstad Direct

Werknemers mkb krijgen veel vrijheid van leidinggevende

Bijna 65 procent van de managers in het mkb biedt hun werknemers meer vrijheid dan structuur. Slechts 1 op de 3 leidinggevenden geeft de werknemers richtlijnen over de werkzaamheden en het uitvoeren van taken. Dit blijkt uit een analyse van Randstad Direct op basis van de organisatiecultuur van 156 Nederlandse mkb’ers.

Beeld Werknemers mkb krijgen veel vrijheid van leidinggevende

De resultaten tonen aan dat meer dan 70 procent van de respondenten vindt dat hun organisatie flexibel is en direct inspringt op mogelijke kansen in de markt. Veel van de taken worden adhoc afgehandeld en er wordt out-of-the-box gedacht.  Dit tegenover 19 procent die zeggen bedachtzaam om te springen met hun beleid. Jeroen Müller, initiatief nemer van Randstad Direct: “In het mkb zijn de rollen en posities van werknemers minder strikt ingevuld dan grotere organisaties. De informele werksfeer stelt het mkb in staat sneller te schakelen als er zich een kans voordoet.”

Opbouwende feedback

Ook de omgang tussen collega’s is kenmerkend in het mkb. In bijna twee derde van de organisaties gaan ze op een persoonlijke manier met elkaar om, zijn ze behulpzaam en geven elkaar erkenning en waardering voor hun individuele bijdrage. ”De persoonlijke omgang hoort bij de Nederlandse cultuur. Hiërarchie speelt een minder grote rol in de samenwerking tussen collega’s dan in andere landen. Daarnaast zijn collega’s niet negatief maar juist opbouwend in hun feedback naar elkaar”, aldus Müller.

Focus op samenwerken

Werknemers in het mkb zijn echte teamspelers en vinden het prettig om ideeën en ervaringen uit te wisselen en besteden tijd en aandacht aan het onderhouden van een goede relatie met collega’s en klanten aldus de onderzoekers. Bijna 60 procent stelt zich open en toegankelijk op. Slechts 29 procent van de werknemers werkt zelfstandig zonder overleg met collega’s zo tonen de onderzoeksresultaten.

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.