Logo
  • Nieuws
  • 31 augustus 2012
  • Mariel Hovemann

Hogere pensioenleeftijd alléén onvoldoende

De Nederlandse samenleving kan de uitdaging van de vergrijzing goed aan op voorwaarde dat we bereid en in staat zijn een aantal veranderingen en vernieuwingen door te voeren zo laat de studie 'Het succes van de vergrijzing' van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS) zien.

Beeld Hogere pensioenleeftijd alléén onvoldoende

Deze studie, uitgevoerd in het kader van het programma Strategy & Change van TNO en het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), presenteert een nieuwe visie op vergrijzing vanuit vier samenhangende vraagstukken waaronder werk.

Groeiende participatie

De vergrijzing zorgt voor Nederland voor een aantal ingrijpende veranderingen op verschillende gebieden. Belangrijke aandachtspunten voor een toekomstige arbeidsvoorziening zijn het investeren in menselijk kapitaal gedurende het hele werkzame leven, en vooral het inzetten op het laten groeien van de productiviteit. Zo kunnen we de vergrijzing betaalbaar houden en de positie van de Nederlandse economie versterken. Ook moet worden ingezet op groeiende participatie in (betaalde en onbetaalde) arbeid aldus TNO.

 

Concept stabiliteitsprogramma

Een combinatie van maatregelen is kortom nodig om onhoudbare situaties te voorkomen. Essentieel hierbij is een sterkere verhoging van de pensioenleeftijd met een sterkere koppeling aan de levensverwachting dan voorgesteld in het concept stabiliteitsprogramma 2012.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.