Logo
  • Nieuws
  • 14 maart 2023
  • Bron: Indeed

Een vijfde van de werknemers kampt met mentale problemen - Zo maak je mentale gezondheid onderwerp van gesprek

Ruim een derde van de Nederlandse werknemers laat mentale gezondheid onbesproken in gesprekken met leidinggevenden. Een kwart van de werknemers heeft namelijk het gevoel geen support te krijgen van de werkgever bij zijn of haar mentale problemen. Dit terwijl een vijfde van de Nederlandse werknemers aangeeft hiermee te kampen. 

Beeld Een vijfde van de werknemers kampt met mentale problemen - Zo maak je mentale gezondheid onderwerp van gesprek

Dat en meer blijkt uit onderzoek uitgevoerd door YouGov in opdracht van vacaturesite Indeed.

Werk brengt voor veel mensen druk met zich mee. 22 procent van de Nederlanders voelt zich vaak uitgeput aan het einde van een werkdag. Zes procent heeft dit gevoel zelfs na iedere werkdag. Deze mentale vermoeidheid werkt ook door op het privéleven. Men zegt zelfs geregeld plannen af en brengt minder tijd door met familie door de hoge werkdruk.

Bedrijfscultuur waarin mensen zich veilig voelen

“In tijden van de krappe arbeidsmarkt gaat het niet alleen om het aantrekken van talent, maar zeker ook om het vasthouden van waardevolle medewerkers”, stelt Sara Cauwenbergh, Talent Strategy Advisor bij Indeed. “Als werkgever is het noodzaak om een werkplek te creëren waarin mensen graag komen én blijven werken. Met een bedrijfscultuur waarin medewerkers zich goed voelen, betrokken zijn en volledig tot hun recht komen. Een open dialoog over mentale gezondheid op het werk is een belangrijk gesprek gezien de schrikbarende cijfers.”

Bijna de helft van de Nederlanders weet niet welke welzijnsmaatregelen de werkgever aanbiedt

“Dat is een te hoog percentage”, vindt Cauwenbergh. “Het is belangrijk dat er meer over het thema gepraat wordt. Zorg ervoor dat mentale gezondheid een structureel onderwerp wordt binnen je organisatie door mentale ondersteuning voor iedereen toegankelijk te maken. Maak als manager de (mentale) afstand tot je team zo klein mogelijk en houd rekening met de verschillende behoeften van medewerkers. Zo creëer je een psychologische veilige omgeving, waarin medewerkers zich gezien en gehoord voelen. Geef het algemeen welzijn van je nieuwe en huidige medewerkers voorrang binnen elk aspect van HR.”

Tips voor werkgevers

  • Creëer een context die werknemers doel en perspectief biedt waardoor ze meer gemotiveerd zijn om zich dagelijks in te spannen, ook als ze voor nieuwe uitdagingen komen te staan.
  • Stel jezelf de volgende vragen: Wat is voor jouw werknemers het beste stressbeleid? Wat is er nodig? Voor wie? En hoe dient dit aangeboden te worden? Is het bijvoorbeeld een meerwaarde om groeitrajecten te ontwikkelen waarbij werknemers stapsgewijs met stress leren omgaan?
  • Probeer niet om in één keer een grote verandering teweeg te brengen, want dat zorgt er juist voor dat werknemers blokkeren.
  • Voorzie mogelijkheden waarbij werknemers leren om met stress om te gaan, bijvoorbeeld via trainingen waarbij ze hun eigen stresssignalen leren herkennen.
  • Werk met data points: splits jouw welzijnsbeleid op in concrete acties en maak ze meetbaar, zodat je daar vervolgens actionable insights aan koppelt om jouw welzijnsmaatregelen bij te sturen.
  • Zorg ervoor dat het welzijnsbeleid voor iedereen one click away is. Als mensen niet zouden weten waar ze deze informatie kunnen vinden, betekent het dat het welzijnsbeleid nog onvoldoende verankerd is binnen de organisatie

Bron: Indeed’s onderzoeksrapport ‘Werken aan Welzijn: Mentale gezondheid en welbevinden op het werk in Nederland

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.