Logo
  • Blog
  • 17 oktober 2022

Diversiteit&inclusie: vijf tips om weerstand tegen DEI-initiatieven te bestrijden

Een diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving creëren is niet alleen een goede zaak, maar ook zakelijk zinvol. De werknemers van vandaag, vooral generatie Z, verwachten dat hun werkgevers zich inzetten voor DEI (diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie). Maar hoewel de steun voor DEI-initiatieven wellicht het grootst is onder de jongste werknemers, kan er weerstand komen van werknemers van alle leeftijden en demografische groepen.

Hier volgen vijf tips om weerstand tegen je DEI-initiatieven te bestrijden:

1. Zorg voor buy-in van het senior management

Als het senior management niet volledig achter de DEI-initiatieven staat, zal het moeilijk zijn om anderen mee te krijgen. Werknemers kijken naar hun managers en leiders voor richtlijnen over wat belangrijk is voor het bedrijf, dus het is essentieel dat zij DEI als een prioriteit zien. Zorg ervoor dat het senior management betrokken is bij het plannen en uitvoeren van de DEI-initiatieven, zodat ze kunnen optreden als 'kampioenen' en kunnen helpen draagvlak te creëren in de hele organisatie.

2. Train werknemers over de DEI business case

Veel mensen verzetten zich tegen verandering, simpelweg omdat ze niet begrijpen waarom het nodig is. Werknemers die de DEI-initiatieven uitdagen zijn zich misschien niet bewust van de voordelen van een meer diverse, gelijkwaardige en inclusieve werkomgeving. Help hen de business case voor DEI te begrijpen door gegevens te delen die illustreren hoe diverse teams beter presteren dan homogene teams.

3. Communiceer vaak en open over de DEI-plannen

Transparantie is van vitaal belang bij de uitvoering van elk soort veranderingsinitiatief. Zorg er bij het uitrollen van de DEI-plannen voor dat je vaak en open communiceert met alle werknemers over wat je doet en waarom. Houd de communicatielijnen open, zodat werknemers zich op hun gemak voelen bij het stellen van vragen en het uiten van hun zorgen.

4. Wees geduldig, omarm fouten en activeer de groei mindset

Het kan tijd kosten om DEI-initiatieven effectief te implementeren, dus het is belangrijk om geduldig en realistisch te zijn in je verwachtingen. Vergeet niet dat niet iedereen onmiddellijk overstag gaat, en sommigen misschien wel helemaal niet. Het is ook belangrijk om fouten te omarmen - ze zijn onvermijdelijk bij elk grootschalig veranderingsinitiatief - en ze te gebruiken als leermomenten om je plannen in de toekomst te verbeteren.

5. Zoek ambassadeurs onder de werknemers

Er zullen altijd mensen zijn die zich meer dan anderen verzetten tegen veranderingsinitiatieven zoals DEI. Maar er zullen ook werknemers zijn die ambassadeurs zijn voor de DEI-inspanningen. Zoek deze allies en betrek ze bij de planning en uitvoering van de DEI-initiatieven. Hun steun zal van onschatbare waarde zijn bij het verkrijgen van buy-in van andere medewerkers in de hele organisatie.

Diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie zijn belangrijke zakelijke doelen. Maar het uitvoeren van DEI-initiatieven kan soms op weerstand stuiten binnen een organisatie. Door echter duidelijk te zijn over de doelstellingen, regelmatig te communiceren, de leiding erbij te betrekken en de dialoog aan te moedigen, kun je eventuele weerstand helpen overwinnen, zodat iedereen samen kan werken aan een inclusievere werkomgeving.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.