Logo
  • Nieuws
  • 18 april 2016
  • Mariel Hovemann
  • Bron: Nu.nl

Zitgedrag ontmoedigen: 6 tips

Staan of lopen tijdens kantoorwerk moet net zo gewoon worden als zitten. Daarvoor is volgens het Diabetes Fonds en het Kenniscentrum Sport een omslag nodig in zowel de sociale werkomgeving als de fysieke werkomgeving. Wat kunt u allemaal doen om zitgedrag te ontmoedigen?

Beeld Zitgedrag ontmoedigen: 6 tips

Veel mensen zitten meer dan tien uur per dag. Zitten is dan ook heel gewoon in het dagelijks leven. “Je krijgt overal als eerste een zitplaats aangeboden, bij de huisarts, in het ov, op een verjaardag,” aldus Peter-Jan Mol, adviseur van Kenniscentrum Sport, op NU.nl.
Mensen moeten verleid worden tot ander gedrag, is de mening van Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. Vooral op de werkvloer omdat hier veel winst valt te behalen. Te veel zitten is zelfs een risicofactor voor vroegtijdig overlijden, zo blijkt uit onderzoek.

1. Kies voor staand vergaderen

De investering is nul en je kunt er al meteen mee beginnen: staand vergaderen. Bijkomend voordeel is dat de vergaderingen over het algemeen een stuk korter worden…

2. Pimp het trappenhuis

Zorg dat medewerkers vaker gebruik gaan maken van de trap. Richt het trappenhuis aantrekkelijk in, bijvoorbeeld met goede verlichting en kunst aan de muur. En zorg ervoor dat de trappen beter vindbaar zijn in het pand.

3. Las regelmatig wandelpauzes in

Met Het Nieuwe Werken is ook het concept van stimulerende werkplekken in opkomst. Daarbij proberen bedrijven hun medewerkers te stimuleren een korte wandelpauze te nemen

4. Plaats fietsbureaus op de werkvloer

Zitten kan ook op een actieve manier, namelijk met fietsbureaus. Verschillende leveranciers bieden in hoogte verstelbare bureaus met trappers eronder aan. Terwijl je aan het fietsen bent staat je bovenlichaam vrijwel stil. Hierdoor kun je net zo makkelijk schrijven, lezen en praten als achter een normaal bureau. Het verschil is dat je achter het fietsbureau actief in beweging blijft.

5. Maak gebruik van ergonomie en technologie

Architecten RAAAF en beeldend kunstenaar Barbara Visser bedachten gezamenlijk het project ‘the End of Sitting’ en ontwierpen een landschap dat mensen uitdaagt om verschillende houdingen aan te nemen in plaats van alleen maar te zitten. Dit werkmeubel dat zitten tegengaat is nog tot eind mei te bewonderen in het VU-hoofdgebouw in Amsterdam.

Ook met technologie kun je zitten tegengaan. Een mooi voorbeeld is het intelligente bureau MisterBrightLight. Zit je te lang achter je bureau, dan ontvang je een bericht op je smartphone dat het tijd is om staand te gaan werken. Om je daar echt toe te motiveren krijg je realtime inzicht in de extra calorieën die je verbruikt tijdens het staand werken.

6. Bootcamp met je collega’s

De laatste jaren zijn vitaliteitsprogramma’s bij organisaties erg populair aan het worden. Het is wel aan te raden een vitaliteitsprogramma te kiezen dat ook goed past bij de organisatie, de medewerkers en de bedrijfsdoelstellingen. Verder kunnen bijvoorbeeld hardloopclubjes en bootcamps binnen de organisatie, een fitnessruimte met een fysiotherapeut heel goed helpen de werknemer achter het bureau vandaan te krijgen.

 

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.