Logo
  • Nieuws
  • 23 mei 2023

Seksueel grensoverschrijdend gedrag: dit kun je doen om je voor te bereiden op een melding

Hoe om te gaan met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag? Veel organisaties zijn daar niet op voorbereid. Om die reden heeft regeringscommissaris Mariëtte Hamer een handreiking opgesteld met tips hoe organisaties kunnen omgaan met meldingen. Voornaamste is niet in paniek te raken en zorgvuldig de stappen in fases te doorlopen.

Beeld Seksueel grensoverschrijdend gedrag: dit kun je doen om je voor te bereiden op een melding

Zorg dat er een plan klaarligt voor wat er moet gebeuren als er een melding binnenkomt is het belangrijkste advies van Hamer. Investeer in kennis over seksueel grensoverschrijdend gedrag door hoger management, leidinggevenden en vertrouwenspersonen. En zorg dat er op z'n minst een gedragscode en een vertrouwenspersoon zijn.

'Een extern onderzoek leek de gevolgen van het seksueel grensoverschrijdende gedrag heftiger te maken voor alle betrokkenen'

Als er een melding binnenkomt, moeten organisaties niet direct naar zware middelen zoals een extern onderzoek grijpen maar vooral eerst luisteren naar de melder. Hamer: "Vraag hoe diegene graag wil dat het wordt opgelost." Kijk bijvoorbeeld of er een gesprek mogelijk is tussen de melder en degene over wie de melding gaat, bijvoorbeeld door een bemiddelingsgesprek of een correctief gesprek.

De handreiking is opgesteld in samenwerking met experts en met mensen die betrokken zijn geweest bij een melding. De lessen daaruit zijn uitgewerkt in fasen die organisaties moeten doorlopen om tot een bevredigende, menselijke en rechtmatige afhandeling te komen. Het is een prototype. De bedoeling is om deze versie samen met organisaties, melders, beschuldigden en experts door te ontwikkelen.

Download hier de handreiking en/of geef je feedback op deze versie.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.