Logo
  • Blog
  • 12 september 2014

Geef beginnende medewerkers een goede start

Voor jonge medewerkers is de overgang van studie en/of bijbaan naar een ‘echte’ baan vaak een veeleisende periode. Ze moeten wennen aan de mores in het bedrijf. Aan werktijden en verplichtingen. Hoe worden zaken georganiseerd? Wie doet wat? Hoe ga je met elkaar om? Waaraan herken je prioriteiten? Het is een periode waarin beginnende medewerkers extra aandacht en begeleiding goed kunnen gebruiken. Hoe kunt u als werkgever bijdragen aan een goed begin van een loopbaan?

Van een starter op de arbeidsmarkt wordt veel gevraagd. Zo kost het energie en flexibiliteit om organisatiesensitiviteit te ontwikkelen. Bovendien gebeurt in deze fase veel in de persoonlijke sfeer. Starters zitten meestal in de leeftijdsgroep waarin mensen relaties bestendigen, een huis kopen, aan kinderen gaan denken. Ook het aantal mantelzorgers onder jonge werknemers groeit. Niet voor niets neemt het percentage medewerkers met burn-outklachten voor de leeftijdsgroep 25-35 jaar de laatste jaren toe. Optimaal werken betekent voor deze jonge medewerkers vooral: goede werkomstandigheden. Met name ruimte voor de werk-privébalans. Als werkgever draagt u al bij aan hun inzetbaarheid door die te bieden. Als u meerdere ‘nieuwe’ of ‘jonge’ medewerkers in dienst heeft, kunnen ze ook steun ondervinden van een intervisiegroep waarin ze met elkaar werken aan het hun vaardigheden en organisatiesensitiviteit.

Loopbaanontwikkeling

Aan ambities geen gebrek: veel jonge werkenden zijn bezig met hun loopbaanontwikkeling. Vooral deze groep maakt volop gebruik van cursussen en opleidingen. Als werkgever doet u er goed aan dit te stimuleren: ze worden er beter en breder inzetbaar van. Uit onderzoek blijkt dat het bovendien zorgt voor een grotere mentale veerkracht, een belangrijke factor bij inzetbaarheid. Medewerkers met een grotere persoonlijke flexibiliteit zijn beter in staat om met veranderingen om te gaan, zowel thuis als op het werk.

Pro-actieve houding

Inzetbaarheid is een gedeelde verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever. Zet startende medewerkers in een stand waarbij ze eerst de verantwoording bij zichzelf zoeken. Dan kunt u zich er als werkgever op richten om medewerkers te faciliteren om hun inzetbaarheid op peil te houden. U hoeft ze daarbij dan niet meer bij de hand te nemen. Jong geleerd is oud gedaan.

Producttips

Ook interessant

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.