Logo
  • Nieuws
  • 15 oktober 2019

Zorginstelling Philadelphia komt met regelarme functieprofielen waarin zorgmedewerker zich herkent

Kern van de functie, plaats in de organisatie en functionele kenmerken. In veel functieprofielen staat de functieomschrijving en het bijbehorende takenpakket heel formeel beschreven. Medewerkers herkennen zich er vaak niet in. Dat moet anders kunnen, vindt Philadelphia Zorg. Daarom ontwikkelde de zorgorganisatie vijf nieuwe functieprofielen, die ze nu gaat uitproberen. FWG is van begin af aan betrokken geweest bij het proces, is enthousiast en ondersteunt deze innovatieve ontwikkeling bij Philadelphia.

Beeld Zorginstelling Philadelphia komt met regelarme functieprofielen waarin zorgmedewerker zich herkent

In de vijf ontwikkelde profielen staan geen woorden als ‘kern van de functie’, ‘plaats in de organisatie’ en ‘functionele kenmerken’. Deze zijn vervangen door ‘je talenten’, ‘je vakmanschap’, ‘de bewoners’, ‘je team’ en ‘je dag’. De tekst is aangepast aan het dagelijkse taalgebruik van de zorgmedewerkers. Agnes Verhulst, directeur Medewerkersbelang: “Bij ons werken steeds meer teams zelforganiserend. Dat betekent ook iets voor hoe je functieprofielen beschrijft. Je wilt wel duidelijk maken wat je van een medewerker verwacht, maar je wilt niet voorschrijvend zijn. Dat spanningsveld betekent meestal dat er ellenlange rijtjes met taken en resultaatgebieden ontstaan. Vanuit regelarm denken weten we dat dat niet werkt, dus hebben wij het helemaal anders gedaan.”

Coproductie met FWG

Philadelphia heeft vijf functies in nieuwe functieprofielen gezet, zie www.philadelphia.nl/functieprofielen en www.fwg.nl/nieuwefunctieprofielen. Deze profielen zijn in nauw overleg met FWG vastgesteld. Nu breekt de testfase aan. Hier is een heel proces aan vooraf gegaan. Dat begon afgelopen voorjaar met veel gesprekken met medewerkers om te horen wat zij vinden dat in een functieprofiel hoort te staan. Deze input vormde de basis voor het huidige resultaat. Met de input uit de testfase worden alle functieprofielen opnieuw beschreven. Eind volgend jaar hoopt Philadelphia hiermee klaar te zijn.

 

 

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.