Logo
  • Nieuws
  • 26 maart 2008
  • Arzu Kokeng
  • Bron: Redactie HRpraktijk.nl

Werk- en privé-tijd gaan hand in hand

Telewerkers zijn ervan overtuigd dat zij thuis in het algemeen productiever zijn dan op de zaak. Maar liefst 72 procent zegt dat er thuis beduidend meer uit hun vingers komt. Dit blijkt uit een onderzoek van SD WORX, een aanbieder van payroll en HR-diensten in Europa, onder 165 werkenden over hun ervaringen met thuiswerken.

Beeld Werk- en privé-tijd gaan hand in hand

Volgens het onderzoek werken veel mensen thuis vanwege de rust van de huiselijke omgeving.

Werknemers kiezen bewust voor thuiswerken als zij ook verwachten daar productiever te zijn voor de specifieke taken.

 

De meerderheid van de thuiswerkers werkt slechts tussen 1 en 5 uur per week thuis. Thuiswerkers geven aan dat zij op de dagen dat zij thuis werken even lang of langer werken (82 procent) dan wanneer zij op kantoor zitten. Dit gaat in tegen het vooroordeel dat het merendeel van de thuiswerkers door een gebrek aan controle later begint en eerder ophoudt.

 

Een ander vooroordeel wordt door het onderzoek wel bevestigd. Privé en werk lopen aardig door elkaar bij de thuiswerkers. 39 procent doet wel eens een boodschapje tussendoor en 28 procent geeft zelfs aan dat werk en privé de hele dag door elkaar lopen als ze thuiswerken. De tijd die besteed wordt aan de ‘tussendoorklusjes’ wordt natuurlijk wel gecompenseerd door de eerdergenoemde langere werkdagen. Mark Bloem, directeur bij SD WORX, is van mening dat we dit fenomeen niet alleen bij thuiswerkers zien, maar ook op de werkvloer: bijvoorbeeld door het tussentijds surfen op het web of het controleren van privé e-mail.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.