Logo
  • Nieuws
  • 28 juli 2020
  • Bron: NU.nl en de Volkskrant

Thuiswerken kost medewerker honderden euro's per jaar

Werknemers die fulltime thuiswerken moeten er rekening mee houden dat dit honderden euro's aan extra uitgaven leidt. De kosten betreffen met name de extra uitgaven voor stroom, water, gas, toiletpapier, koffie en thee en zijn berekend op basis van veertig uur per week thuiswerken.

Beeld Thuiswerken kost medewerker honderden euro's per jaar

Dit blijkt uit onderzoek van budgetvoorlichter Nibud. Verder wijst het Nibud op de extra afschrijving op bureaus en stoelen, die extra te lijden hebben onder het dagelijks gebruik. De budgetvoorlichter kwam uit op een bedrag van ongeveer 2 euro per dag, wat neerkomt op gemiddeld 43,30 per maand en meer dan 500 euro per jaar. Bij de extra uitgaven zitten niet de kosten die een werkgever vaak voor zijn rekening neemt, zoals computerapparatuur en telefoonkosten.

Door de pandemie heeft thuiswerken een hoge vlucht genomen. Veel mensen vinden dit prettig, blijkt uit diverse recente onderzoeken, maar het brengt dus ook extra kosten voor werknemers met zich mee. Hierdoor kreeg het Nibud de vraag om eens te onderzoeken wat een werknemer voor extra uitgaven heeft als hij of zij vijf dagen per week en acht uur per dag thuiswerkt.

DE KOSTEN VOLGENS HET NIBUD (PER DAG):

  • Elektriciteitsverbruik € 0,04
  • Waterverbruik € 0,02
  • Gasverbruik € 1,20
  • Koffie/thee € 0,70
  • Toiletpapier € 0,025
  • Afschrijfkosten bureau en stoel € 0,01

Kosten verhalen op werkgever?

De werkgever is wettelijk verplicht om te zorgen voor een gezonde en veilige (thuis)werkplek. Hij kan zelfs aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade als hij niet heeft gezorgd voor goede arbeidsomstandigheden thuis, zoals beeldschermen en stoelen. Zaken als het verwarmen van het huis of het koelen in de zomer vallen volgens arbeidsjurist Pascal Besselink van juridisch dienstverlener DAS niet onder die verplichting.

Er is volgens Besselink dus geen enkele juridische grondslag om de thuiswerkkosten, zoals berekend door het Nibud, te verhalen op de werkgever. Toch vindt FNV-bestuurder Gerard van Hees een tegemoetkoming wel op zijn plaats. Ook omdat de werkgever geld kan besparen op bijvoorbeeld de reiskostenvergoeding. Volgens onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN heeft eenderde van de werkgevers die ingetrokken of denkt daar serieus over na.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.