Logo
  • Nieuws
  • 16 augustus 2022
  • Bron: FD

Steeds meer werkgevers bezig met groene arbeidsvoorwaarden

Een lening met een gunstige aflossingsrente en periode, een uitkering via de werkkostenregeling of een hogere reiskostenvergoeding voor fiets en openbaar vervoer. Groene arbeidsvoorwaarden zijn zowel gewild bij werkgevers als werknemers. Bedrijven willen graag klimaatdoelen halen en werknemers vragen steeds vaker naar klimaatbudget.

Beeld Steeds meer werkgevers bezig met groene arbeidsvoorwaarden

Steeds meer werkgevers nemen klimaatfondsen op in hun cao zodat werknemers die hun huis willen verduurzamen hiervoor geld kunnen krijgen. Dat meldden de AWVN en coalitie Anders Reizen aan het FD.
Volgens Jannes van der Velde, woordvoerder van de werkgeversvereniging, is het een trend dat werkgevers steeds meer bezig zijn met groene arbeidsvoorwaarden. Als voorbeeld noemt het FD IT-bedrijf AFAS Software.  De 650 werknemers kunnen na de zomer maximaal 25.000 euro lenen om hun koophuis te verduurzamen. De aflossing is in tien jaar tegen een rente van 2,9%.

Pilot een succes

Bij ABN AMRO hebben ze vorig jaar een pilot gehouden. Werknemers konden 1000 euro krijgen voor verduurzaming. Dat bleek een succes: er ontstond een wachtlijst. Dit jaar kunnen de werknemers de uitkering weer krijgen. De uitkering loopt via de werkkostenregeling aldus Elise Neven, teamleider beloning bij de bank. Hierdoor is er geen loonheffing.

Hogere reiskostenvergoeding

Een ander voorbeeld is de ANWB. Werknemers die met de fiets of het ov naar het werk komen krijgen een hogere reiskostenvergoeding dan hun collega’s die met de benzineauto reizen. En ook hebben ze een duurzaamheidsbudget van 700 euro per jaar beschikbaar per werknemer aldus manager arbeidsvoorwaarden Jan Jaap Krijtenburg in het FD.

Lees het volledige artikel

Lees hier meer over het duurzaamheidsbudget bij ACHMEA

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.