Logo
  • Nieuws
  • 2 september 2008
  • Mariel Hovemann

Pleidooi voor flexibeler zwangerschapsverlof

Vrouwen moeten in overleg met hun baas het verlof zelf kunnen indelen. Dat zegt Pia Dijkstra, voorzitter van de Taskforce Deeltijd Plus, in een interview met het AD.

Beeld Pleidooi voor flexibeler zwangerschapsverlof

Het zwangerschapsverlof moet flexibeler worden, zodat meer vrouwen na de geboorte van hun kinderen aan het werk blijven aldus de voorzitter van de werkgroep.

,,De ene vrouw is blij dat zij na drie maanden weer uit de luiers kan, de andere is er dan nog niet aan toe,’’ vindt Dijkstra zelf. ,,In de commissie praten we hier nog over.’’

 

Voorzitter van vakverbond CNV, René Paas, zegt in een reactie flexibel zwangerschapsverlof ‘aantrekkelijk’ te vinden. Hij twijfelt nog over de praktische haalbaarheid, maar vindt het idee goed.

 

Ook werkgeversorganisatie MKB-Nederland reageerde positief. Zij zeggen in een reactie groot voorstander te zijn van de flexibilisering van de arbeidsverhoudingen.

 

In het interview zegt Dijkstra een aantal mythen te willen doorbreken over zorg en werk. Bijvoorbeeld het idee dat deeltijdbanen geen volwaardige banen zijn. Dijkstra is er kort over: ”Wie vier dagen werkt moet ook chef kunnen zijn.’’

 

Werktijdverkorting

Werknemers kunnen bij u komen met het verzoek dat ze minder uren willen  werken. Soms willen ze blijvend in deeltijd gaan werken. Soms gaat het om een beperkte periode. De werknemer moet het verzoek vier maanden voor de beoogde ingangsdatum schriftelijk indienen. Als de werknemer ten minste een jaar in dienst is, kunt u een dergelijk verzoek niet zomaar naast u neerleggen.

In onderstaande tool vindt u modelbrieven als reactie op een verzoek van de werknemer. U moet in elk geval uiterlijk een maand voor het beoogde ingangstijdstip schriftelijk reageren. Anders wordt de arbeidstijd naar de wens van de werknemer aangepast!

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.