Logo
  • Nieuws
  • 23 december 2008
  • Arzu Kokeng

Levensloop of spaarloon? Kies vóór 1 januari 2009

Vraag uw werknemers om nog dit jaar een (schriftelijke) keuze te maken tussen de spaarloon- of de levensloopregeling. Werknemers kunnen namelijk per kalenderjaar maar van één regeling gebruikmaken en deze keuze moet vóór 1 januari van elk jaar bekend zijn. Dat meldt Salarisnet.

Beeld Levensloop of spaarloon? Kies vóór 1 januari 2009

Het is niet mogelijk om gedurende het kalenderjaar te ‘switchen’. Dga’s kunnen overigens ook gebruikmaken van de levensloopregeling.

 

Controleer de schriftelijke regeling

Maken uw werknemers gebruik van de spaarloonregeling? Controleer dan of u die regeling op de voorgeschreven wijze schriftelijk hebt vastgelegd. Als een schriftelijke regeling ontbreekt, moet het volledige bedrag aan gespaard loon alsnog worden verloond. Ontbreekt bij u een schriftelijke regeling? Stel deze dan nog dit jaar op.

 

Bied een collectieve levensloopregeling aan

Om de administratieve rompslomp met betrekking tot de levensloopregeling te beperken, doet u er verstandig aan om uw werknemers een collectieve levensloopregeling aan te bieden. Hierdoor hebt u als werkgever maar met één regeling bij één externe uitvoerder te maken. Maar let op: u kunt uw werknemers niet verplichten om aan een collectieve regeling deel te nemen. 

 

Spaarloon versus Levensloop

 

           

Spaarloon

Levensloop

Doel

Het stimuleren van sparen

Langer doorwerken, mogelijk gemaakt door het beter combineren van tijd voor werk, zorg en vrije tijd. Een betere combinatie wordt bereikt door te sparen voor verlof, op te nemen wanneer de werknemer dat wil (bijvoorbeeld vakantie of studieverlof) of moet (bijvoorbeeld zorgverlof).

Inleg

Maximaal € 613 per jaar. De inleg wordt door de werkgever ingehouden op het bruto loon en maakt het over naar de uitvoerder.

De inleg van maximaal 12 % van het bruto loon van de werknemer wordt door de werkgever

ingehouden en overgemaakt naar de uitvoerder. 

Besteding

De inleg staat minimaal 4 jaar vast. Daarna kan vrij over het tegoed worden beschikt. Tijdens de periode dat de inleg vast staat, kan het tegoed wel worden gebruikt voor bijvoorbeeld de aankoop van een eigen woning en het betalen van premies voor een lijfrente of levensverzekering.

Het levenslooptegoed kan op elk gewenst moment worden opgenomen. Dit moet worden besteed, in overleg met de werkgever, voor (onbetaald) verlof zoals vakantie, studieverlof, zorgverlof en ‘eerder stoppen met werken’. Het kan ook worden gebruikt als aanvulling op het pensioen.

Fiscale behandeling

(a) De inleg vermindert het bruto loon (besparing loonbelasting en premies volks- en werknemersverzekeringen).

(b) Het tegoed is tot maximaal

€ 17.025 vrijgesteld van de heffing in box 3.

(c) Het tegoed kan na de blokkeringtermijn door de werknemer vrij van heffing worden opgenomen.

 

(a) De inleg vermindert het bruto loon (besparing loonbelasting en premies volksverzekeringen). Over de inleg worden wel premies werknemersverzekeringen geheven. Voor elk jaar dat wordt ingelegd ontstaat aanspraak op een belastingkorting van € 183. Deze korting komt in mindering op de belasting die bij opname moet

worden betaald.

(b) Het tegoed is geheel vrij van de heffing in box 3.

(c) Een opname wordt via de werkgever uitbetaald. De werkgever houdt over de opname loonbelasting en premies volksverzekeringen in. Er worden geen premies werknemersverzekeringen ingehouden. Het netto bedrag wordt uitgekeerd aan de werknemer.

Producttips

Volg HR Praktijk

Word gratis lid en ontvang op dinsdag en donderdag het laatste HR-nieuws in uw mailbox! Én als lid krijgt u ook toegang tot exclusieve online artikelen.